Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

20. 01. 2021. 13:33   >>  13:37 1

VEĆ DANAS

Bajden sa 17 mjera briše Trampove odluke

Novi američki predsjednik Džozef Bajden će već danas, odmah po stupanju na dužnost, donijeti 17 dekreta kojima se ukidaju glavne mjere njegovog prethodnika, prvenstveno vraćanje SAD Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), rekli su savjetnici budućeg predsjednika.

Kako je najavljeno, imunolog Entoni Fauči će u ime SAD govoriti sjutra na sastanku SZO.

Da bi se ograničilo širenje virusa koji je već odnio 400.000 života, Bajden će sjutra potpisati dekret o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zgradama saveznih organa.

Bajden će takođe produžiti moratorijum na deložacije i na otplate saveznih studentskih kredita zbog gubitka prihoda usljed pandemije.

Ovaj demokrata, koji je borbu protiv globalnog zagrijavanja istakao kao jedan od prioriteta, danas će uputiti pismo UN kako bi se SAD za mjesec dana vratile Pariskom sporazumu.

Bajden će takođe razmotriti niz mjera odlazeće administracije po pitanju ekoloških standarda i opozvati ovlašćenje koje je Donald Tramp dao za kontroverzni projekat naftovoda između SAD i Kanade.

Po pitanju migracione politike, Bajden će takođe zauzeti suprotno stanovište od Trampa čiji je mandat obilježila borba protiv ilegalne imigracije.

Bajden će tako ukinuti kontroverzni dekret o migraciji kojim je zabranjen ulazak državljana pretežno muslimanskih zemalja. Ta mjera je bila "ukorijenjena u ksenofobiji i vjerskom neprijateljstvu", izjavio je Džejk Salivan (Jake Sullivan), budući savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost.

Novi predsjednik SAD će takođe obustaviti izgradnju zida na granici sa Meksikom i njegovo finansiranje iz budžeta Pentagona, što je izazivalo žestoke političke i pravosudne borbe u protekle četiri godine.

Bajden će paralelno dostaviti Kongresu nacrt zakona o imigraciji. Konkretno, oko 700.000 mladih koji su kako djeca ilegalno ušli u SAD, i drugi imigranti neregulisanog statusa imaće mogućnost da riješe svoj status.

Reforma takođe predviđa dodatna sredstva za jačanje nadzora i granične kontrole, kao i plan pomoći za Salvador, Gvatemalu i Honduras odakle dolazi većina migranata, od četiri milijarde dolara u naredne četiri godine.

Kad je riječ o borbi protiv rasne nejednakosti, Bajden će potpisati dekret kojim će naložiti saveznim agencijama da procene nejednakosti u svojim programima i politikama, rekla je Suzan Rajs (Susan Rice), buduća direktorka Savjeta za unutrašnju politiku.

Ovo su samo prve najavljene mjere, a narednih dana se očekuju dalji dekreti i ukazi novog predsednika SAD, rekli su Bajdenovi savjetnici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније