Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTCG Portal ]

20. 01. 2021. 17:50   >>  21:33 16

POLOŽIO ZAKLETVU

Bajden: Ovo je dan obnove i nade

Polaganjem zakletve, Džozef Bajden, danas je postao 46. predsjednik SAD. Ceremonija inauguracije ove godine održana je u uslovima pandemije i sa do sada najopsežnijim mjerama bezbjednosti. Bajden je, u prvom govoru kao predsjednik, istakao da je danas dan Amerike, dan demokratije, dan obnove i nade.

Pogledajte prilog TVCG o današnjoj inauguraciji Džozefa Bajdena: 

Tok inauguracije:

18:30 

Ceremonija inauguracije je završena. 

18:16

Kantri zvijezda Gart Bruks izveo je "Milost" na inauguraciji.

18:06

Đukanović je, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, uputio čestitku Džo Bajdenu povodom stupanja na dužnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država uz najbolje želje za uspjeh u vršenju funkcije.

17:55

Bajden se prvi put obraća javnosti kao predsjednik SAD. 

"Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan obnove i nade! Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda se čula", poručio je Bajden.

Istakao je da danas gledamo u budućnost i potom se zahvalio svim bivšim predsjednicima koji su došli na inauguraciju. Trampa je izostavio.

"Pred nama je mnogo posla u ovoj opasnoj zimi. Moramo mnogo toga izgraditi, izliječiti i popraviti. Malo ljudi je u našoj naciji bilo u težoj situaciji od nas. Opasni virus uzeo je više američkih života nego Drugi svjetski rat. Milioni su izgubili posao, mnogi traže pomoć", kazao je novi predsjednik.

"Moramo se suočiti s političkim ekstremizmom i rasizmom kojeg moramo i hoćemo pobijediti. Da bismo to postigli, treba nam jednakost. U januaru 1863. Linkoln je ukinuo ropstovo i rekao da će zbog toga ući u istoriju. Ja danas svom dušom molim da ujedinimo zemlju i nadam se da će me po tome pamtiti", dodao je Bajden.

"Znam da mnogima govor o jednakosti danas zvuči nerealno, kao i američki ideal da smo svi stvoreni jednaki. Da, bitke pred nama su teške i pobjede nikad nijesu sigurne. Ali kroz istoriju uvijek smo prevladali. Istorija, vjera i razum pokazali su nam put. Možemo ujediniti snage, prestati s vikanjem. Bez toga nema nacije, samo haos. Moramo se suočiti s ovim izazovima kao ujedinjene američke države. Moramo pokazati respekt prema drugima, svako neslaganje ne treba biti uzrok za rat... Moramo odbiti i iskrivljavanje činjenica i istine", rekao je Bajden.

Naglasio je da odabir Kamale Haris kao prve žene potpredsjednice SAD-a dokazuje da se stvari mogu mijenjati.

"Prije dvije sedmice rulja je prijetila ovoj zgradi i našoj demokratiji. Nijesu je srušili, niti će je ikada srušiti", naglasio je Bajden i potom uputio pomirljivu poruku ljudima koji su glasali za Trampa.

"Ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca i za sve ću se boriti jednako, iako se možda ne slažemo oko nekih stvari."

Poručio je da Amerikance definišu prilika za sve, dostojanstvo, ali i istina.

"Postoji dužnost govoriti istinu, a ne laži, naročitio kao predsjednik SAD-a. Moramo braniti istinu i ustav ove države. Znam da se mnogi od vas, kao i moj otac nekada, boje za svoju budućnost, boje da neće imati dovoljno za svoju porodicu. Ali i vama poručujem, mi možemo napredovati, možemo pomoći sebi. Možemo to, ako ćemo se barem malo staviti u tuđe cipele. Nikad ne znate što će vam život donijeti, zato moramo stajati jedni uz druge, makar se i ne slagali. Amerikanci, moramo stajati jedni uz druge i pobijediti ovu pandemiju kao jedna nacija. Mi ćemo zajedno proći kroz ovo", naglasio je Bajden.

Istakao je da je Amerika položila svoj test.

"Opet ćemo voditi svijet svojim primjerom i obnoviti narušene odnose", rekao je Biden i zamolio sve da mu se pridruže u molitvi za sve ljude koji su izgubili živote u pandemiji.

"Ljudi, ovo je vrijeme izazova. Pandemije, rasizma, nejednakosti... S njima se moramo suočiti zajedno. Vrijeme je za hrabrost, vrijeme je da se uzdignemo do onog što se od nas traži", poručio je novi predsjednik i potom više puta ponovio potrebu za jedinstvom.

17:49

Džo Bajden položio zakletvu pred glavnim sudijom Vrhovnog suda SAD-a Džonom Robertsom.

17:46

Pjevačica Dženifer Lopez u Vašingtonu izvodi "America, this is your land". U toku izvođenja, Lopez je na španskom poručila "Pravda za sve!". 

17:45 

Kamala Haris položila je zakletvu kao potpredsednica Sjedinjenih Država, pred sudijom Vrhovnog suda Sonjom Sotomajor.

17:37  

Počinje podizanje zastave, a himnu pjeva Lejdi Gaga.

"Dan kada se demokratija vraća" 

Novoizabrani predsjednik Džo Bajden i prva dama Džil izašli su na balkon Kapitola gdje se nalaze njihovi članovi porodice, bivši predsjednici, kongresmeni, senatori, sudije Vrhovnog suda i druge istaknute zvanice i gosti. Okupljene je na početku ceremonije pozdravila senatorka iz Minesote Ejmi Kolbučar.

"Ovo je dan kada se naša demokratija vraća i kada se Amerika vraća", poručila je ona referirajući se na opsadu Kapitola od strane Trampovih pristaša prije dvije sedmice.

Republikanski senator iz Mizurija Roj Blant, takođe član inauguracionog odbora, zahvalio je svima koji su prevazišli specifične okolnosti u kojima se odvija inauguracija i rekao da mu je "čast što prisustvuje inauguraciji".

„Napad na Kapitol nas podsjeća da je sistem kontrole i ravnoteže vlade istovremeno i slab i otporan“, rekao je Blant i dodao da „ovo nije momenat podjela, nego jedinstva“.

Inauguracija bez Trampa

Očekuje se da Bajden i izabrana potpredsjednica Kamala Haris, predsjedničku i potpredsjedničku zakletvu, polože oko podneva po lokalnom vremenu.

Bajden je stigao na Kapitol zajedno sa suprugom Džil, Haris i njenim suprugom Dagom Emhofom.

Ceremonija inauguracije počinje u 17.15 sati, a zakletva Bajdena očekuje se u 17.44 sata. Odmah potom Bajden će održati prvi predsjednički govor.

Dosadašnji predsjednik SAD Donald Tramp neće prisustvovati ceremoniji inauguracije.

Aplauz za Pensa

Dolazak bivšeg potpredsjednika Majka Pensa ispratio je aplauz okupljenih na Kapitolu.

Samo 1.000 zvanica

Usljed primene antipandemijskih mjera - broj zvanica ceremonije drastično je smanjen – na svega oko hiljadu. Masovno prisustvo više hiljada američkih građana inauguraciji američkog predsjednika običaj je u redovnim okolnostima.

Bivši predsjednik i prva dama Barak i Mišel Obama, bivši predsjednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton i odlazeći republikanski potpredsednik Majk Pens došli su na Kapitol na inauguraciju novog predsjednika Bajdena.

Bezbjednosne mjere koje prate inauguraciju drastično su pojačane nakon upada dijela pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa u kompleks Kapitol Hila početkom januara. U incidentu tokom kongresne potvrde glasova Elektorskog koledža život je izgubilo pet osoba, a Donald Tramp je u Predstavničkom domu opozvan sa predsjedničke dužnosti prije kraja mandata, po optužbama da je svoje pristalice pozivao na pobunu tokom protesta.

Američki predsjednik Donald Tramp ostavio je pismo svom nasljedniku Džou Bajdenu prije nego što je napustio Bijelu kuću, izjavio je Frans presu portparol Džad Dir.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније