Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Tanjug/Blic ]

25. 01. 2021. 06:53 >> 06:53

PREMIJERKA JASNA

Škotska ne odustaje od referenduma za nezavisnost

Škotska premijerka Nikola Stardžen izjavila je danas da namjerava da održi "pravni referendum" o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva ako pobijedi na škotskim izborima zakazanim za maj.

Takav potez doveo bi je u sukob sa premijerom Borisom Džonsonom, koji se protivi ponovnom glasanju o secesiji, javlja AP.

Škotska je glasala za ostanak u Velikoj Britaniji sa 55 prema 45 odsto na referendumu 2014. godine.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske vlade, a Džonson insistira da će reći ne, navodi američka agencija.

Stardžen za Bi-Bi-Si tvrdi da je Bregzit promijenio situaciju povlačenjem Škotske iz Evropske unije protiv volje građana tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Tijesna većina glasača u Velikoj Britaniji odlučila je da napusti EU na referendumu 2016. godine, ali je velika većina u Škotskoj glasala za ostanak.

Stardžen kaže da će se njena Škotska nacionalna stranka kandidovati na majskim izborima "da zatraži autoritet škotskog naroda" za novi referendum.

"Ako SNP pobijedi na škotskim izborima za nekoliko mjeseci sa predlogom da narodu da taj izbor, koji bi to demokrata s pravom mogao tome stati na put. Boris Džoson se očigledno plaši presude i volje škotskog naroda", rekla je Stardžen.

SNP najavljuje da će, ako u maju osvoji većinu u škotskom parlamentu, donijeti zakon kojim će biti dozvoljen novi referendum po završetku pandemije korona virusa.

Ako bi Džonsonova vlada odbila da se složi, pitanje bi vjerovatno završilo na sudovima, ocjenjuje Asošijejted pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније