Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

26. 01. 2021. 22:48   >>  22:54

SADRŽI KANCEROGENI PESTICID

U EU povučen sa tržišta kontaminirani susam iz Indije

Hrvatska i ostale evropske zemlje već su mjesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid, zbog čega je i s hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda sa susamom.

Taj susam sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid. Incident s pesticidom kojim su tretirane sjemenke susama već je neko vrijeme predmet postupanja sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je susam porijeklom iz Indije, rekao je agenciji Hina upravnik hrvatskog odjeljenja za RASFF Alen Petričević.

U septembru su prijavljeni vrlo visoki nivoi etilen oksida u određenim serijama susamovog sjemena porijeklom ili poslatih iz Indije, koje su ušle u Evropsku uniju, a koje su čak 1.000 puta viši od maksimalno evropskom uredbom dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumijeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, jer je etilen oksid razvrstan kao mutagena, kancerogena i reproduktivno toksična supstanca, a osim toga nije odobrena za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.

U Hrvatskoj su prema podacima Ministarstva poljoprivrede u 2020. zabilježene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incident s etilen oksidom. To je porast u odnosu na 2018. kad je zabilježeno 60 objava i 2019. godinu kad su bile 53 objave.

Prva je na incident putem evropskog RASFF sistema za brzo uzbunjivanje upozorila Belgija nakon čega su je slijedili sporni proizvodi koji su se vraćali distributerima, a potom je EU obvezala uvoznike da na granicama dodatno analiziraju sjemenke porijeklom iz Indije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније