Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

28. 01. 2021. 13:12   >>  13:12 1

ZVANIČNO

U Poljskoj stupio na snagu zakon o abortusu

Zakon o zabrani abortusa u gotovo svim uslovima zvanično je stupio na snagu u Poljskoj nakon što je konzervativna desničarska vlada saopšila kako je u srijedu ova odluka objavljena u Službenim novinama.

Kontroverzni zakon je u prvoj fazi usvojen još u oktobru 2020. godine, ali je njegovo konačno usvajanje odgođeno zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana širom Poljske, koji nisu bili za usvajanje ovog zakona.

Protesti zbog zabrane abortusa trajali su danima, a organizacija "Strajk Kobiet" i danas održava proteste u manjem obimu u Varšavi i drugim poljskim gradovima.

Nakon što je odgođeno konačno usvajanje zakona, u srijedu 27. januara desničarska vlada Poljske objavila je na zvaničnom Tviter nalogu kako će zakon biti usvojen nakon objave u Službenim novinama.

"Ustavni sud predstavio je pismeno obrazloženje zakona koji štiti život. U skladu s ustavom, zakon će biti objavljen u srijedu u Službenim novinama", napisali su iz vlade.

Podsjetimo, Ustavni sud Poljske, koji je pod kontrolom vladajuće konzervativne partije Pravda i zakon, donio je odluku kojom je zabranio postupak abortusa u Poljskoj u gotovo svim slučajevima.

Prema novom zakonu, žene u Poljskoj će imati pravo na abortus samo u dva slučaja i to ukoliko je majčin život u opasnosti, ili ako je trudnoća posljedica silovanja. Ranija odluka kojom se abortus dozvoljava u slučaju da je došlo do oštećenja fetusa izbačena je iz novog zakona.

Poljska je kroz historiju nekoliko puta donosila slične zakone koji su tretirali pitanje abortusa, a prema zvaničnim podacima, kada je riječ o Evropskoj uniji, Poljska ima uvjerljivo najrigoroznije zakone ove vrste.

Zbog nemogućnosti da se abortusi obavljaju u bolnicama i zbog manipulacije podacima, žene u Poljskoj se sve češće odlučuju na ilegalne abortuse, a takvih slučajeva je više od 200.000 tokom jedne godine.

Nakon što je zakon o abortusu zvanično stupio na snagu, nezadovoljni građani najavili su nove proteste koji su već održani u srijedu ispred prostorija vladajuće stranke, a trebali bi se nastaviti i u narednim danima na ulicama poljskih gradova

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније