Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

30. 01. 2021. 16:40 >> 16:41
2

ŠESTORO UHAPŠENIH

Na protestu protiv abortusa povrijeđena dva policajca

Šestoro demonstranata uhapšeno je u Varšavi, a dvoje povrijeđenih policajaca je u bolnici, saopštila je poljska policija o sinoćnom protestu hiljada žena u 36 gradova Poljske zbog skoro potpune zabrane abortusa.

"Jedan policajac je pogođen komadom leda, drugog su šutnuli u lice. Pet policajaca dobilo je prvu pomoć pošto su udahnuli suzavac. Oštećena su i dva patrolna vozila", saopštila je Komanda policije.

Poljakinje protestuju još od 22. oktobra kada je Ustavni sud donio presudu o gotovo potpunoj zabrani abortusa.

Restriktivniji zakon od Poljske o abortusu imaju samo Malta i San Marino, a spada i među najrestriktivnije u svijetu.

Tim propisom je prekid trudnoće u Poljskoj dopušten samo ukoliko je posljedica krivičnog djela - silovanja ili incesta, ili ukoliko su ugroženi život i zdravlje majke.

Slučajevi teških deformiteta i neizlječivih bolesti ploda čine 97 odsto od oko 1.100 vještačkih prekida trudnoće godišnje koji se legalno obave u Poljskoj od 38 miliona stanovnika.

Protesti su eskalirali u srijedu, kada je Ustavni sud objavio obrazloženje presude, a zabrana stupila na snagu.

U četvrtak su Poljakinje blokirale zgradu Ustavnog suda i jedna od organizatorki iz Opštepoljskog štrajka žena, Kamila Suhanov je uhapšena, a potom joj je sud zabranio da se približava zgradi tog suda.

 

Sinoć, kada su Poljakinje na ulicama 36 gradova širom Poljske obilježavale i svoje 100. demonstracije, u Varšavi je policija kordonima blokirala njihov pohod centrom grada, pokušala da ih legitimiše i intervenisala suzavcem, dok su demonstranti napadali policajce "biber-sprejem", grudvama snijega, petardama.

Sinoćni protest u Varšavi Poljakinje su završile plešući ispred kuće lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda, vicepremijera zaduženog za bezbjednost, Jaroslava Kačinjiskog jer ga smatraju glavnim krivcem za gaženje prava žena.

Poslije svakog protesta stotine demonstranata dobijaju pozive da plate kazne za prekršaj i za kršenje sanitarnih mjera uvedenih zbog pandemije kovida-19.

Predsjednica Ustavnog suda, Julija Pšilebska, optužila je demonstrante da podrivaju ustavne temelje države i da protestuju protiv društva koje želi da živi u normalnoj pravnoj državi.

Predsjednik Poljske, Andžej Duda, u nastojanju da smiri gnijev žena koje u anketama podržava više od dvije trećine svih Poljaka, spremio je jesenas predlog donekle popustljivijeg zakona, ali vladajuća stranka umjesto toga predlaže propis o pomoći države ženama prinuđenim da rode teško deformisanu bebu osuđenu na kratak život u patnji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније