Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

05. 02. 2021. 22:24   >>  22:24 2

SJEVERNI TOK

Merkel ne odustaje od podrške gasovodu

Njemačka kancelarka Angela Merkel ostala je pri podršci projektu njemačko-ruskog gasovoda Sjeverni tok dva uprkos neslaganjima sa Rusijom oko slučaja opozicionara Alekseja Navaljnog, i prijetnjama američkim sankcijama.

Merkel je rekla da stav njene vlade o Sjevernom toku dva nije pogođen tenzijama oko Navaljnog, koji se prošlog ljeta oporavljao u Njemačkoj od trovanja nervnim agensom i uhapšen je po povratku u Rusiju prošlog mjeseca.

Ona je govorila na zajedničkoj video konferenciji sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, a u toku konferencije je javljeno da je Rusija protjerala troje evropskih diplomata, iz Njemačke, Poljske i Švedske, zbog navodnog prisustvovanja zabranjenim skupovima za Navaljnog. Merkel je osudila protjerivanje diplomata, ali to nije uticalo na njenu podršku gasovodu.

Sjevernom toku dva kojim se prenosi ruski gas do Njemačke ispod Baltičkog mora protive se obje stranke u SAD. Vašington smatra da taj projekat čini Evropu zavisnijom od ruskog gasa i škodi evropskoj energetskoj bezbjednosti. Kremlj uzvraća optužbama američke vlade da pokušava da promoviše prodaju sopstvenog tečnog prirodnog gasa.

Sjeverni tok dva je u vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom uz investicije nekoliko evropskih kompanija. Projekat je blizu završetka, koji se odlaže zbog prijetnji američkih sankcija.

Merkel je rekla da je EU u stanju da osigura da neće postati jednostrano zavisna od Rusije i ukazala na dugu istoriju isporuke gasa iz Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније