Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 02. 2021. 09:20   >>  09:22

IZNOŠENJE DOKAZA

Demokrate: Tramp kriv za upad na Kapitol

Članovi Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca na suđenju za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trampa okončali su svoje dvodnevno izvođenje dokaza.

Trampovi advokati će početi da iznose argumente odbrane danas, a suđenje bi moglo da se okonča do kraja vikenda.

Kako prenosi Glas Amerike, izvođenje dokaza završeno je tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara vjerovali da slijede "predsjednikova naređenja" da bi zaustavili formalno proglašenje pobjede demokrate Džoa Bajdena.

Demokrate tvrde da je upad u Kapitol bio smrtonosna kulminacija Trampovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena.

Trećeg dana suđenja, tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju sa kojim se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Tramp davao svojim pristalicama - kako u nedjeljama prije napada 6. januara, tako i u govoru koji je održao na sam taj dan, poslije koga se rulja uputila ka Kapitolu.

Na video snimcima prikazanim u četvrtak, od kojih su neke sami izgrednici bili objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako "sve to rade za Trampa".

U Bijeloj kući, predsjednik Bajden je izjavio da vjeruje da su se neka mišljenja možda promijenila nakon što su senatori vidjeli "zastrašujući snimak bezbjednosnih kamera, prikazan u srijedu, na kome se vidi upad u Kapitol". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније