Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija

19. 02. 2021. 21:18 >> 21:18

VAŽNO PITANJE ZA BAJDENOVU ADMINISTRACIJE

SAD: Ozvaničen povratak u Pariški klimatski sporazum

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopštilo je kako se ta zemlja i službeno vratila u Pariški klimatski sporazum.

Američki predsjednik Džo Bajden je 20. januara ove godine, prvog dana predsjedničkog mandata potpisao ukaz o poništenju odluke njegovog prethodnika Donalda Trampa o povlačenju SAD-a iz pakta za borbu protiv klimatskih promjena i tako naložio vraćanje u taj pakt sklopljen u Parizu.

Iz Stejt departmenta su saopštili da je procedura okončana i da je SAD ponovo član Pariškog klimatskog sporazuma koji za cilj ima dugoročno redukovanje emisije štetnih gasova i borbu za očuvanje okoline zarad zaustavljanja klimatskih promjena.

"Pariški sporazum predstavlja važan okvir za globalno djelovanje", poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken i dodao kako je SAD svjestan te činjenice s obzirom da je bio i učesnik kreiranja tog dokumenta:

“Njegova je svrha i jednostavna i opsežna, pomoći nam svima da izbjegnemo katastrofalno zagrijavanje planete i izgradimo otpornost širom svijeta na uticaje klimatskih promjena koje već vidimo."

Blinken je dalje poručio da će SAD uvrštavati pitanje borbe protiv klimatskih promjena u bilateralne i multilateralne razgovore na svim nivoima.

Dodao je kako je slušanje mišljenja i stavova naučnika u središtu unutarnjih i vanjskopolitičkih prioriteta zvaničnog Vašingtona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније