Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 03. 2021. 21:27 >> 21:30

HONGKONG

Pritvor za svih 47 uhapšenih aktivista

Sud u Hongkongu je danas naložio zadržavanje u pritvoru svih 47 prodemokratskih aktivista optuženih na osnovu strogog kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti.

Takvu odluku sud je donio nakon što se Ministarstvo pravde Hongkonga žalilo na prvobitnu odluku da 15 aktivista bude pušteno na slobodu uz kauciju.

Kaucija je odmah odbijena za 31 optuženu osobu, dok je jedan od inicijatora protestnog pokreta 2014. Beni Tai sam povukao zahtjev za puštanje uz kauciju nakon što mu je u drugom procesu određen pritvor.

Sljedeće ročište biće održano 31. maja.

Aktivisti su optuženi za kovanje zavjere sa ciljem subverzivnog djelovanja, na osnovu kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti za Hongkong, usvojenog sredinom prošle godine.

Oni su uhapšeni u nedjelju zbog organizovanja neformalnog glasanja u julu 2020. godine, kada su birani kandidati demokratskih snaga za izbore za parlament Hongkonga. Ti izbori su bili zakazani za 6. septembar, ali su odgođeni za godinu dana zbog pandemije koronavirusa.

Vlasti su navele da je organizovanje preliminarnih izbora unutar demokratskog bloka bila zavjera sa ciljem blokade rada parlamenta Hongkonga i podrivanja državne vlasti.

Optužnice protiv 47 aktivista predstavljaju najširu akciju vlasti protiv prodemokratskog pokreta Hongkonga od usvajanja zakona o nacionalnoj bezbjednosti u junu prošle godine.

Uz ostanak 47 aktivista u pritvoru, gotovo sve poznate ličnosti iz prodemokratskog tabora Hongkonga sada će biti iza rešetaka ili u dobrovoljnom egzilu na koji su se odlučili zbog represije vlade u Pekingu nad neistomišljenicima.

Uoči odluke o kauciji, ispred suda se okupilo više od 100 pristalica uhapšenih, uz povike "Oslobodite Hongkong, revolucija našeg doba" koji je vlada zabranila zbog separatističkih konotacija. Neki su pjevali himnu protesta "Slava Hongkongu".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније