Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

07. 03. 2021. 22:21 >> 22:26
1

U POSJETI IRAKU

Papa pozvao na mir u Mosulu

Papa Franja uputio je danas snažan apel za mirni suživot u Iraku dok se molio za stradale u ratu u toj zemlji ispred ruina četiri srušene crkve u Mosulu, gradu teško razrušenom u ratu protiv ekstremista Islamske države.

Papa je danas posljednjeg dana svoje istorijske posjete Iraku otišao na sjever da se obrati sve manjem broju hrišćana u zemlji, primoranih masovno da napuste svoje kuće kada su ekstremisti Islamske države zauzeli velike dijelove sjevernog Iraka u ljeto 2014. godine.

Mali broj hrićana se vratilo od kada je Islamska država savladana 2017. godine i papa Franja je došao u Irak da ih ohrabri da ostanu i pomognu da se ponovo izgradi kako je rekao gusto satkana mreža vjera i etničkih grupa.

"Tragično smanjenje broja Hristovih sljedbenika ovdje i na cijelom Bliskom istoku je neprocjenjiva šteta, ne samo za te ljude i zajednice nego za cijelo društvo koje ostavljaju iza sebe", rekao je papa.

U sceni nezamislivoj prije samo četiri godine papa je izašao na binu na gradskom trgu okruženom ruinama četiri teško oštećene crkve koje su pripadale nekim od hrišćanskih denominacija u Iraku. Razdragana grupa ljudi ga je dočekala.

"Kako je svirepo da je ova zemlja, kolevka civilizacije, pogođena tako varvarskim udarcem, drevna vjerska mjesta uništena i mnogo hiljada ljudi, muslimana, hrišćana i Jazida, koji su svirepo uništeni terorizmom, i drugih, prisilno razmješteni ili ubijeni", rekao je papa Franja.

"Danas međutim ponovo potvrđujemo uvjerenje da je bratstvo trajnije od bratoubistva, da je nada moćnije od mržnje i da je mir snažniji od rata", rekao je papa.

U Mosulu katolički zvaničnici nisu uspjeli da nađu jednu crkvu u dobrom stanju da primi papu Franju, prvog poglavara Rimokatoličke crkve u posjeti Iraku. Ukupno je uništeno 14 crkava u sjevernoj provinciji Niniv, čiji je Mosul glavni grad.

Vatikan se nada da će papina istorijska posjeta osnažiti hrišćanske zajednice i ohrabriti ih da ostanu uprkos decenijama rata i nestabilnosti. Tokom cijele posjete papa je slao poruku medjuverske tolerancije i bratstva muslimanskim vođama.

Papa će kasnije helikopterom otići do visoravni Niniv a posjetiće malu hrišćansku zajednicu Karakoš gdje se samo dio porodica vratio poslije bjekstva od Islamske države 2014. godine.

Završava dan misom na stadionu u Irbilu, u poluautonomnoj sjevernoj kurdskoj oblasti, kada se očekuje da prisustvo oko 10.000. ljudi. On je rano jutros stigao u Irbil, gdje su ga dočekala djeca u tradicionalnoj nošnji, a jedno dijete je bilo obučeno kao papa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније