Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 03. 2021. 22:53   >>  22:53

ORBANOVA STRANKA

Fides napušta Evropsku narodnu partiju

Stranka Fides mađarskog premijera Viktora Orbana zvanično je saopštila da napušta Evropsku narodnu partiju (EPP).

Mađarska državna sekretarka za porodična pitanja Katalin Novak prenijela je na Tviteru da je "vrijeme za odlazak" i link za zvanično pismo o razlazu koje je potpisao sekretarijat mađarske stranke.

"Obavještavamo predsjedništvo Evropske narodne stranke da Fides više ne želi da zadrži svoje članstvo i zbog toga ga napušta", navodi se u pismu.

Fides je na taj način okonao raskid s najvećom političkom grupacijom Evropske unije (EU) koja okuplja pretežno desničarske stranke.

Mnogi članovi EPP-a su ranije vodili kampanju za izuzeće Fidesa zbog antievropskih stanova i mjera, ocijenjeno kao kršenje osnovnih prava.

Fides se početkom marta povukao iz poslaničke grupe EPP-a u Evropskom parlamentu, osuđujući usvajanje reforme statuta te političke grupacije.

Izmjene tih internih pravila treba da omoguće suspendovanje ili čak isključenje čitavih delegacija, a ne više samo pojedinih članova.

EPP koju predvodi Poljak Donald Tusk uskoro treba da se sastane i odluči o isključenju Fidesa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније