Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 11. 2013. 20:02   >>  20:04

„ŠUTIRA SPORAZUM“

Timošenko:Janukovič "ubija nadu" Ukrajine

Julija Timošenko optužila je predsjednika Ukrajine da progonom njenog advokata "ubija nadu" Ukrajine da će potpisati važni sporazum o pridruživanju sa EU.

Njen glavni advokat Serhij Vlasenko u ponedeljak je uhapšen i ispitan pod sumnjom da je tukao svoju bivšu ženu. On je optužbe odbacio kao "apsurdne", navodeći da su one usmjerene na to da bude uskraćena Julija Timošenko čije zatvaranje je osudio Zapad.

 

 

U saopštenju koje je danas pročitala njena ćerka, Timošenko je rekla da Janukovič, progonom Vlasenka, "šutira do smrti Sporazum o pridruživanju". 

Serhij Vlasenko u ponedjeljak je optužen da je tukao svoju bivšu suprugu, što simpatizeri Julije Timošenko vide kao pokušaj da se omete ugovor sa EU koji zavisi od njenog puštanja na slobodu. 

Opozicija smatra da je saslušanje Vlasenka i njegovo hapšenje znak predsjednika Viktora Janukoviča da neće da ispuni zahtjev EU da oslobodi svoju protivnicu Juliju Timošeko, što je uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine i EU. 

Ukrajinski parlament u srijedu treba da donese poseban zakon koji će omogućiti da Julija Timošenko otputuje na liječenje u Njemačkoj. 

Pristalice i saveznici Julije Timošenko kritikuju taj prijedlog jer smatraju da bi njime bivša premijerka vjerovatno bila spriječena da se vrati u zemlju ili učestvuje u političkom životu jer bi odmah bila poslata u zatvor, čim ponovo dođe u Ukrajinu. 

Slučaj osuđivanja bivše premijerke ključna je prepreka za potpisivanje sporazuma o povezivanju i trgovinskoj razmjeni EU-Ukrajina, koji bi omogućio uspostavljanje slodobne trgovinske zone i razvoj veza, ali bez mogućnosti da Ukrajina postane kandidat za prijem u EU. 

Julija Timošenko izdržava kaznu zatvora od sedam godina zbog zloupotrebe položaja. Ona je te optužbe negirala, optužujući Janukoviča da je naredio njeno zatvaranje kako bi je spriječio da mu bude protivkandidat na predsjedničkim izborima 2015. godine.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније