Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

24. 03. 2021. 21:30   >>  21:35

IZBORI U IZRAELU

Netanjahu pozvao rivalske partije da mu se pridruže

Nakon protekle izborne noći u Izraelu Centralna izborna komisija ove države saopštila je da nakon 80 odsto obrađenih listića u borbi za parlament vodi koalicija dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanjahua.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu uzdržao se od proglašenja pobjede u ranim jutarnjim satima poslije jučerašnjih izbora, četvrtih za manje od dvije godine i umjesto toga apelovao na članove rivalskih partija da mu se prodruže kako bi se izbjeglo peto uzastopno glasanje.

"Jasna većina" od 120 novoizbranih članova izraelskog parlamenta, Kneseta, dijeli njegovu politiku, rekao je Netanjahu, najavivši da će u narednih nekoliko dana razgovarati sa svim poslanicima koji bi bili voljni da pomognu u izgradnji stabilne vlade.

Njegov govor prošle noći, kako se čini, otvara put sličnim nastojanjima da ubijedi političke rivale da uđu u koaliciju sa njim.

Iako je izgledao umorno poslije iscrpljujuće izborne kampanje 71 -godišnji Netanjahu je pohvalio "izuzetan uspjeh" Likuda za koji se predviđa da će imati 30 i više mjesta u Knesetu.

Pošto su u 22 sata po lokalnom vremenu objavljeni prvi rezultati izlaznih anketa Netanjahu je na društvenim mrežama proglasio "ogromnu pobjedu".

Međutim, poslije se ispostavilo da je to suviše rano poslije tijesne izborne trke, jer su dopunjeni rezultati pokazali da bi frakcije koje su protiv Netanjahua mogle imati još poslanika.

Jutros su izraelski mediji objavili da nakon 87 odsto prebrojanih glasova Netanjahu i njegovi saveznici, vjerske stranke i jedna ultradesna, nemaju većinu ni sa rivalskom desničarskom strankom Jamina Naftali Beneta, njegovog bivšeg saveznika koja bi mogla da mu se pridruži.

Centralna izborna komisija je objavila nove podatke da Netnjahuov blok sa Jaminom ima 59 mjesta od potrebnih 61, a da je jedna partija izraelskih Arapa prešla izborni cenzus i da će imati četiri ili pet poslanika.

Šefica izborne komisije najavila je da će rezultati sa redovnih birališta biti potvrđeni i objavljeni danas popodne, ali da ima još 450.000 glasova koji se posebno broje u parlamentu.

To su glasovi vojnika, diplomata, pacijenata u bolnicama, uključući i Izraelce koji su u karantinu, jer su zaraženi korona virusom.

Lider izraelske opozicije i vođa partije centra Ješ atid, Jair Lapid je rekao da će on takođe pokušati da izgradi koaliciju da obrazuje "razumnu Vladu Izraela".

Poslije sličnog zastoja prije godinu dana Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, je ubijedio svog glavnog rivala, lidera partije centra Plavo i bijelo Benija Ganca da mu se pridruži u vanrednoj vladi jedinstva radi borbe protiv pandemije korona virusa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније