Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

27. 03. 2021. 12:23 >> 12:36

DVODNEVNI SASTANAK

Bajden pozvao lidere 40 država na samit o klimatskoj krizi

Predsjednik SAD-a Džo Bajden uputio je pozive liderima 40 država svijeta za prisustvo online konferenciji o klimatskim promjenama koja bi se trebala održati 22. aprila na Dan planete Zemlje, saopćeno je iz Bijele kuće.

Sastanak koji će se organizovati pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država trebao bi biti svojevrsna najava aktivnijeg učešća nove američke administracije na rješavanju problema klimatskih promjena.

U posljednjih nekoliko godina dolaskom Donalda Trampa na funkciju predsjednika, Sjedinjene Američke Države isključile su se iz ovog procesa, a sam Tramp je naredio izlazak SAD-a iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Uprkos činjenici da su odnosi između lidera u posljednjih nekoliko dana narušeni, dvodnevnom sastanku, trebali bi između ostalog prisustvovati i lideri Kine i Rusije Xi Jinping i Vladimir Putin.

"Još uvijek nisam razgovarao s njima ali oni znaju da su pozvani", rekao je Bajden.

Sastanak lidera 40 država koji će se održati 22. aprila na Dan planete Zemlje dolazi nekoliko mjeseci uoči velikog sastanka o klimatskim promjenama koji će se organizovati u novembru u Glasgowu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

"Na samitu će se naglasiti primjeri kako rad na rješavanju problema klimatskih promjena može doprinijeti stvaranju dobro plaćenih poslova, inovativnih tehnologija te kako može pomoći manje razvijenim državama da se adaptiraju na nove klimatske uslove", naveli su iz Bijele kuće.

Od dolaska na mjesto američkog predsjednika, Joe Biden je kroz nekoliko odluka najavio jaču ulogu SAD-a u rješavanju klimatskih promjena. Jedna od tih odluka tiče se i obustave gradnje plinovoda između SAD-a i Kanade te je najavio poduzimanje niza radnji koje će osigurati smanjenje emisije gasova.

Uoči sastanka lidera 40 država, Džo Bajden je već ranije organizirao sastanke evropskih lidera sa Johnom Kerryjem, bivšim državnim sekretarom SAD-a koji u Bidenovoj administraciji ima ulogu specijalnog predstavnika SAD-a za probleme klimatskih promjena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније