Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

29. 03. 2021. 12:22   >>  12:27

PODACI EUROSTATA

U Luksemburgu najveći procenat stranih državljana

U članicama Evropske unije živi 23 miliona građana trećih zemalja, a Luksemburg je zemlja sa najvećim procentom stanovnika koji nijesu njegovi državljani.

Prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat, 1. januara 2020. godine građani zemalja koje nijesu članice EU činili su 5,1 odsto stanovništva Unije.

Takođe, 13,5 miliona ljudi koji žive u nekoj od članica imaju državljanstvo druge članice EU, što predstavlja tri odsto stanovništva Unije.

Najveći udio nedržavljana ima Luksemburg, a najmanji Poljska i Rumunija.

Strani državljani čine 47 odsto stanovnika Luksemburga, od toga su 39 odsto građani druge članice EU.

Veliki udio stranih državljana, više od 10 odsto stanovništva, imaju i Malta, Kipar, Austrija, Estonija, Letonija, Irska, Njemačka, Belgija i Španija.

Najveći procenat državljana zemalja izvan EU imaju Estonija (14 odsto) i Letonija (13 odsto). U njima, s druge strane, gotovo da i ne žive državljani drugih članica EU.

U Poljskoj i Rumuniji, strani državljani čine manje od jedan odsto stanovništva.

U većini zemalja strani državljani su najvećim dijelom građani trećih zemalja. Jedino u Luksemburgu, Belgiji, Irskoj, Austriji i Slovačkoj više ima onih koji su državljani drugih članica EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније