Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

31. 03. 2021. 11:56 >> 11:59
1

NA UNIVERZITETU U VELIKOJ BRITANIJI

Negodovanje zbog skulpture Grete Tunberg

Otkrivanje skulpture posvećene Greti Tunberg, aktivistkinji za zaštitu okoline, na jednom britanskom univerzitetu potaklo je polemiku, jer studenti i sindikat zaposlenih smatraju da se novac mogao bolje upotrijebiti u godini pandemije.

Bronzani kip nazvan "Make a difference", izliven u stvarnoj veličini, izradila je umjetnica Kristin Čarlesvort, a otkriven je na Univerzitetu Winčester u Velikoj Britaniji, koji se ponosi što na taj način odaje počast 18-godišnjoj aktivistkinji.

"Univerzitet priznaje da je Greta Tunberg prema mišljenju mnogih malo kontroverzna i prihvata razumnu raspravu i kritičke razgovore", kazala je zamjenica rektora Džoj Karter.

Sindikat studenata smatra da se 24.000 funti moglo potrošiti za pomoć studentima.

"Mi smo u godini pandemije, mnogi studenti nemaju pristup kampusu, mnogi pokušavaju pratiti studij online i zaista im treba podrška", kazala je Megan Bel, predsjednica sindikata studenata, piše BBC.

S druge strane, sindikat zaposlenih je osudio besmislenost ovakvog projekta navodeći da se novac mogao potrošiti na način da se očuvaju radna mjesta i izbjegne rezanje troškova.

Karter je, međutim, objasnila da se novac s jedne stavke ne može trošiti na druge i da su skulpturu finansirali fondovi.

"Greta je mlada osoba koja je uprkos životnim poteškoćama postala vodeća svjetska aktivistica u zaštiti okoline. Kao univerzitet za održivost i društvenu pravdu, ponosni smo što odajemo počast ovoj inspirativnoj djevojci na ovakav način", istakla je Karter.

Otkrivanje skulpture poklopilo se s otvaranjem nove zgrade univerziteta, jedne od najzelenijih u gradu, u kojem se koriste atmosferske vode i solarni paneli.

"Skulptura je simbol našeg angažmana u borbi za očuvanje okoline i borbu protiv klimatskih promjena uoči COP 26, konferencije za klimu, koja treba biti održana u novembru u Glasgovu", naveo je univerzitet.

Ta je obrazovna institucija objavila da do 2025. godine želi postići ugljenikovu neutralnost.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније