Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

02. 04. 2021. 23:41 >> 23:41
1

ITALIJANSKE VLASTI

Zabranjen ulazak kruzerima u središte Venecije

Italijanske vlasti su u srijedu donijele odluku o zabrani ulaska kruzera i većih brodova u istorijsko središte Venecije. Državni ministar kulture istakao je da je odluka uslijedila kao odgovor na zahtjev UNESCO-a.

U srijedu su se italijanski ministri složili da veliki kruzeri i brodovi koji prevoze kontejnere više neće moći da uđu u gradski kanal Gudeka koji vodi do Trga Svetog Marka.

Veliki brodovi sada će morati pristajati u gradskoj industrijskoj luci dok se ne nađe trajno rješenje.

Ministar kulture Dario Franćeskini pozdravio je ovaj potez koji je opisao kao "ispravnu odluku koja se čeka godinama".

Kritičari tvrde da brodovi uzrokuju zagađenje i nagrizaju temelje grada koji zbog toga pati od redovnih poplava.

Kruzeri trenutno ne mogu ući u Veneciju zbog ograničenja koronavirusa, ali upravo se njihovom odsustvu pripisuje poboljšanje kvaliteta vode u lagunama.

Pritisak da se usvoji zabrana za velike brodove porastao je nakon 2019. godine kada je kruzer udario u luku, ranivši pet osoba. Međutim, nije pronađeno trajno rješenje.

Prethodne inicijative za zaustavljanje prometa kruzera takođe su propale. Vlada je 2013. godine zabranila ulazak brodovima težim od 96.000 tona, ali je zakon kasnije poništen.

Drugi planovi za preusmjeravanje kruzera iz središta Venecije najavljeni su 2017. godine, ali nikada nijesu u potpunosti sprovedeni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније