Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

06. 04. 2021. 13:19   >>  13:18 1

STOLTENBERG PORUČIO

NATO zabrinut zbog vojnih aktivnosti Rusije u Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim izrazio "zabrinutost" vojnim aktivnostima Rusije u toj zemlji.

"Pozvao sam predsjednika Zelenskog da izrazim duboku zabrinutost zbog vojnih aktivnosti Rusije u Ukrajini i okolini i kontinuiranog kršenja prekida vatre", napisao je na Tviteru Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da "NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine" i da "ostaje posvećen bliskom partnerstvu" sa Ukrajinom.

Predstavnici zemalja članica NATO sastali su se 1. aprila radi "razmjene mišljenja o bezbjednosnom okruženju u crnomorskom regionu", izjavio je jedan portparol NATO.

"Saveznici su podijelili zabrinutost zbog nedavnih velikih ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini i okolini. Saveznici su takođe zabrinuti zbog ruskog kršenja primirja u julu 2020. godine, što je rezultiralo smrću četiri ukrajinska vojnika prošle sedmice", rekao je taj portparol.

On je istakao da "destabilišuće akcije Rusije podrivaju napore za ublažavanje tenzija" i da NATO nastavi da budno prati situaciju.

Kijev je prošle nedjelje optužio Moskvu za okupljanje hiljada vojnika na sjevernim i istočnim granicama, kao i na poluostrvu Krim.

Podršku Ukrajini uputile su SAD, Velika Britanija i Evropska unija.

Pentagon je prošle nedelje saopštio da su američke snage u Evropi povećale nivo pripravnosti nakon "nedavne eskalacije ruske agresije na istoku Ukrajine".

Kremlj nije negirao nedavne pokrete trupa, ali je ukazao da Moskva "nikome ne prijeti". Upozorio je da će preduzeti neophodne "mjere" u slučaju raspoređivanja vojnika zapadnih zemalja u Ukrajini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније