Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

08. 04. 2021. 23:14   >>  23:17

DA "BRANI" SVOJE GRAĐANE

Rusija spremna da interveniše ako Kijev pokrene ofanzivu

Ruski visoki zvaničnik Dmitrij Kozak upozorio je danas da bi Rusija mogla da interveniše da pomogne svojim građanima na istoku Ukrajine ukoliko bi ukrajinske vlasti pokrenule ofanzivu protiv prorurskih separatista.

Kako je večeras prenijela britanska televizijska mreža Bi Bi Si (BBC), Kozak je rekao bi Rusija mogla da interveniše da "brani" svoje građane na istoku Ukrajine.

"Sve zavisi od razmjera akcije", rekao je Kozak i dodao da bi eskalacija sukoba u Ukrajini značila "početak kraja" za Ukrajinu.

SAD i Njemačka danas su izrazile zabrinutost zbog porasta tenzija na tom području.

Rusija je posljednjih dana dovela svoje vojnike na granicu sa Ukrajinom.

Sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine izbio je ubrzo poslije ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim. U tom sukobu je poginulo više od 14.000 ljudi.

Ukrajina poziva Rusiju da se odrekne logike rata

Ukrajina je pozvala Rusiju da odmah zaustavi akcije koje su usmjerene na pogoršanje bezbjednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba, da se odrekne nasilja i logike rata i da ispuni obaveze u skladu sa dogovorenim rezultatima samita N4 u Parizu i Minskim sporazumima, prenijela je večeras ukrajinska ambasada u Beogradu.

U saopštenju povodom izjave zamjenika šefa administracije ruskog predsjednika Dimitrija Kozaka da će "ako Kijev započne ratna dejstva u Donbasu, to biti početak kraja Ukrajine", i da je Rusija spremna da "zaštiti stanovnike u regionu", navedeno je da Ukrajina nastavlja da daje prednost političko-diplomatskom putu za rješavanje krize, jer su mir i životi ljudi osnovna vrijednost za tu državu.

"Sve zavisi kojih će razmjera biti požar. Ako tamo bude, kako kaže naš predsjednik, organizovana nova Srebrenica vrlo vjerovatno ćemo morati stati u zaštitu", rekao je Kozak, a prenijela ukrajinska ambasada.

Iz ambasade je saopšteno da zvaničnici Kremlja i mediji pojačavaju napade dezinformacijama, u kojima se Ukrajina predstavlja kao nemilosrdni agresor (koji napada svoju teritoriju), dok Rusija aktivno povećava vojno prisustvo na privremeno okupiranim teritorijama, kao i u oblastima koje su u blizini Ukrajine.

"Izgleda da je Moskva već pripremila izmišljeni izgovor kako bi započela novu fazu oružane agresije protiv Ukrajine", ocijenila je ukrajinska ambasada i navela da je trenutna eskalacija koju je pokrenula Rusija, najveća posljednjih godina.

SAD sa saveznicima o kretanju ruskih snaga

Bijela kuća saopštila je danas da su Sjedinjene Države zabrinute zbog, kako je ocijenjeno, eskalacije ruske agresije u Ukrajini.

Portparolka Džen Psaki rekla je da Vašington razgovara o kretanju ruskih snaga blizu Ukrajine sa ostalim članicama NATO-a, prenio je Glas Amerike.

"Rusija sada ima više trupa na granici sa Ukrajinom nego u bilo kojem drugom periodu od 2014. godine", rekla je Psaki na konferenciji za novinare, aludirajući na period ruske aneksije Krima.

Psaki nije precizirala koliko je pripadnika ruskih snaga raspoređeno na granici sa Ukrajinom, međutim, ovo je prvi put da je Bajdenova administracija pomenula obim ruskih snaga, navela je agencija Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније