Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

09. 04. 2021. 10:32   >>  10:35

ODUZIMANJE ORUŽJA

Bajden najavio korake za suzbijanje oružanog nasilja

Predsjednik Džo Bajden je oružano nasilje nazvao sramotnim nakon niza pucnjava koje su se nedavno dogodile u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bajden je tokom prva dva mjeseca svoje predsjedničke dužnosti dao prioritet borbi protiv pandemije koronavirusa i posvećenosti ekonomskom oporavku. Međutim, niz tragedija koje su se desile u Džordžiji, Koloradu i Kaliforniji je doveo do potrebe hitne reakcije povodom problema u vezi s upotrebom oružja.

Predsjednik Bajden o ovom pitanju sarađuje i sa Ministarstvom pravosuđa kako bi se pooštrili propisi o prodaji zračnih pištolja i pušaka.

Ostale mjere uključuju donošenje zakona na državnom nivou, koji omogućavaju oduzimanje oružja ljudima koji se smatraju rizičnim po zajednicu.

Džo Bajden se juče sastao s potpredsjednicom Kamalom Harris, državnim odvjetnikom Merrickom Garlandom i članovima Kongresa kako bi razgovarali o ovom pitanju.

"U ovoj zemlji vlada epidemija oružanog nasilja i to je naša sramota", rekao je predsjednik, ističući da je prekjuče u Južnoj Karolini ubijeno pet osoba, među kojima su i mala djeca.

U Americi svakodnevno strada 316 ljudi, a 106 umre te je napomenuo da su afroameričke zajednice najviše ugrožene.

Sastanku u Bijeloj kući su prisustvovali i članovi porodica osoba koje su ubijene u pucnjavama.

Međutim, Bajden konkretnu akciju zabrane oružja može provesti bez saglasnosti Kongresa. Republikanci su se dugo opirali temeljitoj reformi, pozivajući se na drugi amandman koji štiti pravo na posjedovanje oružja.

Najavio je pooštravanje propisa o kupovini zračnih pištolja i puški. Prema podacima Zavoda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv, više od 30 posto ilegalnog oružja zaplijenjenog u nekim oblastima Kalifornije je ovog tipa.

"Možete ih kupiti, a oni nemaju serijske brojeve pa im se, kad se pojave na mjestu zločina, ne može ući u trag. Kupci nisu dužni proći kroz provjere kako bi se dokazalo da nemaju kriminalnu prošlost. Ovo se mora promijeniti", izjavio je Bajden.

Odjeljenje za pravosuđe će u roku od 60 dana objaviti model zakona koji će omogućiti oduzimanje oružja pojedincima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost za sebe ili druge.

Bijela kuća će osigurati više od milijardu dolara za prevenciju oružanog nasilja.

"Članovi Kongresa su izjavili saučešće porodicama nastradalih, ali nisu donijeli nijedan novi savezni zakon za smanjenje oružanog nasilja. Dosta je odugovlačenja, vrijeme je da pređemo na konkretnu stvar", rekao je Bajden.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније