Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 04. 2021. 14:52   >>  14:53

GRČKA

Micotakis traži ubrzanu istragu o ubistvu novinara

Premijer Kirijakos Micotakis zatražio je danas ubrzanu istragu o ubistvu grčkog novinara, koje su osudili evropski zvaničnici, grčke političke partije i novinarska udruženja.

Micotakis je pozvao danas ministra unutrašnjih poslova Mihalisa Hirsohoidisa na sastanak o ovom pitanju, rečeno je iz okruženja premijera.

Iskusni grčki novinar Jorgos Karaivaz koji je izvještavao o kriminalu ubijen je juče hicima iz vatrenog oružja, dok je izlazio iz kola ispred svoje kuće u predgrađu Atine. On je radio za privatnu televiziju Star i vodio informacioni sajt bloko-gr.

Prema policijskom izvoru, 52-godišnjeg novinara napala su dva muškarca na motoru i na njega ispalila 17 hitaca, toliko je čaura nađeno na mjestu zločina.

Ubistvo su odmah osudili Evropska komisija i Evropski savjet za ljudska prava.

Karaivaz je tokom cijele svoje karijere radio za vodeće listove i televizije u zemlji i bio je jedan od najiskusnijih novinara koji je pokrivao kriminal i visoko su ga cijenile kolege, naveo je u saopštenju sindikat novinara Esiea.

Prema savezu policije Grčke, Karaivaz je imao poseban interes za poboljšanje radnih uslova bezbjednosnih snaga i bio je vrlo kritičan prema svakom ko nije poštovao njihove sindikate.

Neki izvještači su zatražilli policijsku zaštitu poslije dobijanja prijetnji, ali Karaivaz nije bio jedan od njih.

Ubistvo se dogodilo u vrijeme kada su grčke vlasti kritikovane zbog davanja suviše velike policijske zaštite spornom televizijskom voditelju.

Jula prošle godine novinar Stefanos Hios preživeo je napad u kome je pogođen u vrat i u grudi. Istraga o tom slučaju je još u toku.

Posljednje ubistvo novinara bilo je prije 11 godina, direktor radija, bloger i istražni novinar Sokratis Djolijas ubijen je 2010, takođe ispred svoje kuće, a ubica nikad nije pronađen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније