Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

15. 04. 2021. 08:33 >> 08:35

FRANCUSKA

Obnova katedrale Notr Dam počinje 2022. godine

Poslije ogromnog požara koji je prije tačno dvije godine zahvatio parisku katedralu Notr Dam i potresao svijet, radovi na obnovi moći će da počnu naredne zime, ali i dalje nije razjašnjeno porijeklo požara.

Požar koji je izbio 15. aprila 2019. godine i potresao svijet, uništio je dio svoda i veliku strijelu (gredu), kao i dio unutrašnjosti katedrale, stare više od 850 godina.

Notr Dam, dragulj gotske arhitekture, prije epidemije korona virusa bila je nezaobilazna destinacija za posjetioce u Parizu. Nalazi se geografski u srcu glavnog grada, pored rijeke Sene.

Pripremni radovi za obnovu Notr Dama biće završeni ovog ljeta, a tokom zime počinje restauracija koja će trajati vjerovatno duže od predviđenih pet godina od požara. Već su raspisani tenderi za obnovu, a mediji su nedavno prenijeli da je izdvojeno 1.000 hrastova.

Za sada se još ne zna tačni uzrok požara, ali mnogi pominju neke neispravnosti i nemar. Malo informacija dolazi do medija o toku istrage.

"Za sada ostaju iste hipoteze, neugašeni pikavac cigarete ili kratki spoj", rekli su izvori bliski istrazi.

Katedrala Notr Dam za Francuze nije samo svjetski poznata srednjovjekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovekovječili književnici i dio istorije nacije.

Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva vijeka kasnije 1345. godine.

Notr Dam je tijesno povezana sa istorijom Francuza. Njena snažna zvona su se 24. avgusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Šarla de Gola.

Katedralu je opjevao pjesnik Žerar de Nerval koji joj je 1832. godine posvetio pjesmu "Bogorodična crkva u Parizu". Viktor Igo je godinu dana ranije napisao roman "Bogorodična crkva u Parizu", o katedrali, zvonaru Kvazimodu i romskoj plesačici Esmeraldi.

Zvona katedrale u Parizu su se, između ostalog, oglasila poslije Kosovske bitke 1389, što nije potvrđeno kao i na 800. godišnjicu te bitke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније