Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 04. 2021. 22:03 >> 22:04

POBOLJŠATI ODNOSE SA SAD

Kastro pozvao na dijalog i najavio svoje povlačenje

Generalni sekretar Kubanske komunističke partije Raul Kastro pozvao je danas na "dijalog s poštovanjem" između Kube i SAD, ali bez "odricanja socijalizma" i dodao da se povlači iz političkog života.

"Potvrđujem na ovom kongresu stranke volju za uspostavljanjem dijaloga s poštovanjem, novog oblika odnosa sa SAD, ne tvrdeći da se Kuba, da bi to postigla, odriče principa revolucije i socijalizma", rekao Kastro na kongresu koji je označen kao istorijski, pošto obilježava kraj ere Kastrovih.

Raul Kastro (90) će vođstvo stranke u ponedeljak zvanično predati predsedniku Migelu Dijas-Kanelu. Dijas-Kanel je ranije rekao da će na nastaviti sa istim smjernicama partije.

Dijas-Kanel je inače prvi predsjednik koji je rođen poslije Kubanske revolucije 1959. godine.

Fidel i Raul Kastro su vodili Kubu skoro 60 godina i od tog ostrva su napravili glavnog aktera tokom Hladnog rata uspijevajući da zadrže komunistički režim uprkos padu saveznika, Sovjetskog saveza.

Fidel Kastro preminuo je 25. novembra 2016, u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba, gdje je počela kubanska revolucija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније