Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 04. 2021. 14:04 >> 14:11
1

OD KORONAVIRUSA

Njemačka odaje počast za gotovo 80.000 umrlih

Njemačka danas odaje počast za gotovo 80.000 ljudi umrlih od korona virusa, dok se zemlja bori da savlada novi skok zaraze.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer predvodiće komemoraciju sa drugim visokim zvaničnicima u berlinskoj koncertnoj dvorani Koncerthaus.

Iz kancelarije njemačkog predsjednika se navodi i da je ceremonija takođe posvećena "ožalošćenima koji nisu mogli da isprate svoje rođake kada su umrli i za koje važni rituali žaljenja nisu bili mogući".

U Njemačkoj je do danas potvrđeno 79.914 umrlih od kovida-19, još 67 umrlih u odnosu na prethodni dan. To je peti najveći broj u Evropi poslije Velike Britanije, Italije, Rusije i Francuske.

Njemačka sa populacijom od 83 miliona je imala relativno mali broj umrlih u prvoj fazi pandemije ali je zabilježila mnogo više nivoe zaraze jesenas i zimus. U januaru je ponekad prijavljivano više od 1.000 umrlih dnevno.

Broj novozaraženih ponovo je počeo da raste posljednja dva mjeseca kako se širio zarazniji soj korona virusa prvo primijećen u Britaniji. Njemačka je ukupno zabilježila 3,14 miliona slučajeva zaraze od početka pandemije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da progura kroz parlament zakon koji bi omogućio uvođenje strožih mjera u oblastima gdje ima više od 100 novih slučajeva na 100.000 stanovnika na nedjeljnom nivou. Stopa zaraze na nivou cijele zemlje bila je 162 slučaja na 100.000 stanovnika.

Mjere koje bi prema novom zakonu automatski bile uvedene ako se pređe taj broj novozaraženih značile bi zatvaranje prodavnica, kulturnih i sportskih objekata, ograničenje ličnih kontakata i noćni policijski čas. Ideja je da se prekine raznolikost mjera na snazi u 16 njemačkih saveznih država.

Merkel kaže da je ovaj plan potreban da bi se zaštitio zdravstveni sistem, ali vlade pojedinih država imaju zamjerke na neke odredbe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније