Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 05. 2021. 23:07   >>  23:08 1

PROBLEMI ZA MAKRONA

Upozorenja francuskih vojnika o građanskom ratu

Brojni aktivni vojnici upozorili su da Francuska rizikuje ulazak u građanski rat, nekoliko nedjelja pošto je sličnu zabrinutost iznijela grupa penzionisanih generala što je ubrzo naišlo na osudu francuske vlade, ali i podršku nacionalističke opozicije, prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Grupa francuskih vojnika objavila je otvoreno pismo u kojem upozorava predsjednika Emanuela Makrona da je opstanak Francuske doveden u pitanje poslije njegovih "ustupaka" islamizmu, prenio je Frans pres.

Pismo koje upozorava da se sprema građanski rat, objavljeno na internet stranici desničarskog magazina Valer aktuel (Valeurs actuelles) u večernjim satima 9. maja, slično je prvom pismu koje je ista publikacija objavila prošlog mjeseca kojeg je potpisalo nekoliko oficira i oko 20 polu-penzionisanih generala.

Autori novog pisma sebe opisuju kao mlađe vojnike u aktivnoj službi, takozvana "generacija vatre" koja je, kako tvrde, služila u bezbjednosnoj operaciji Stražar (Sentinelle) unutar Francuske, pokrenutoj poslije talasa napada džihadista 2015.

Za neke vjerske zajednice "Francuska ne znači ništa osim predmeta sarkazma, prezira ili čak mržnje", napisali su.

U pismu Makronu i njegovom kabinetu navodi se da nije riječ o "produženju mandata ili osvajanju novih" već o opstanku zemlje.

"Ako izbije građanski rat, vojska će održavati red na sopstvenom tlu... građanski rat se sprema u Francuskoj i vi to savršeno dobro znate", navodi se u pismu.

Francuski premijer Žan Kasteks je prvo pismo osudio kao "inicijativu protiv svih republikanskih principa, časti i dužnosti vojske", dok je francuski glavni general obećao je da će oni koji stoje iza toga biti kažnjeni.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, blizak Makronov saveznik, osudio je drugo pismo kao "grub manevar", optužujući anonimne potpisnike da nemaju "hrabrosti".

Pripadnici francuske vojske optužuju Makronovu vladu za "kukavičluk, prevaru i perverziju" jer pokušava da "ućutka" upozorenja o građanskom ratu iznesena u prvom pismu, kao i da prijetnjama kaznom vojnika koji su progovorili "gazi čast veterana i prlja njihovu reputaciju", ukazuje Gardijan.

Makron nije javno odgovorio na pismo, ali je snimljen sa šefovima generalštabova tokom komemoracije povodom Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja, što se tumači kao pokazivanje jedinstva i pokušaj da se okonča kontroverza s vojskom.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će biti preduzete sankcije protiv onih koji su potpisali prvo pismo jer su prekršili vojnu dužnost poverljivosti, navodi Politiko.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније