Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

15. 05. 2021. 16:02   >>  16:04

MERKEL PORUČILA

"Za borbu protiv klimatskih promjena potrebna politička većina"

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da razumije nezadovoljstvo mladih zbog spore borbe protiv klimatskih promjena, ali je ukazala da je za drugačiji pristup potrebna odgovarajuća politička većina.

Vlada Njemačke je u srijedu usvojila ambiciozan plan za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte na nulu do 2045. godine, pet godina prije nego što je bilo planirano. Taj potez je uslijedio nakon što je sud krajem aprila, odlučujući po tužbama građana, presudio da vlada mora da postavi jasne ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova poslije 2030. godine.

"Razumijem, i naravno da sam malo i tužna zbog toga, što mladi ljudi pitaju da li su morali da idu na sud da bi im oni iz vlade dali ono što im pripada", rekla je Merkel na onlajn panelu u organizaciji katoličkih i protestantskih grupa.

Navela je da je "jedna od sjajnih prednosti demokratije" to što vlada "mora da se drži toga (presude) i načini sljedeći korak".

"Ali, potrebno je i da postoje većine koje rade ispravnu stvar, i zato moramo da radimo na stvaranju tih većina", dodala je Merkel.

Aktivistkinja ekološke grupe Petkom za budućnost Luiza Nojbauer rekla je na istom skupu da je "veoma teško ograničavati zaštitu klime tvrdnjom da živimo u demokratiji jer to implicira da demokratija stoji na putu".

"Očigledno je da više klimatske krize neće donijeti ništa dobro našim demokratijama", kazala je Nojbauer.

Borbu protiv klimatskih promjena kao prioritet su postavile sve ključne stranke koje će 26. septembra učestvovati na parlamentarnim izborima u Njemačkoj.

Očekuje se da će konzervativna koalicija Angele Merkel, koja se neće kandidovati za peti mandat poslije 16 godina na čelu vlade, biti u neizvjesnoj trci za prvo mjesto sa ekološkom strankom Zeleni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније