Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

02. 06. 2021. 11:34 >> 11:34

U KNESETU

Počelo glasanje za novog predsjednika Izraela

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je prvi glasao na predsjedničkim izborima koji će odlučiti ko će zamijeniti na funkciji šefa države Ruvena Rivlina. Poslanici glasaju tajno, a biraju između dva kandidata, Isaka Hercoga (60) političara veterana iz istaknute izaelske porodice i Miriam Perec (67) učiteljice po zanimanju.

Da bi pobijedio kandidat ili kandidatkinja za predsjednika Izraela mora da osvoji najmanje 61 od ukupno 120 glasova poslanika u parlamentu, Knesetu.

U slučaju da to ni Hercogu ni Perec ne pođe za rukom glasaće se drugi put, takođe danas. Predsjednički mandat u Izraelu je sedam godina, a ovaj novi počinje 9. jula.

Izbor novog predsjednika Izraela poklopio se sa istekom roka za obrazovanje nove vlade čime bi se mogla okončati duga vladavina Netanjahua.

Dolazeći na glasanje Netanjahu je na pitanje jedne novinarke da li je to njegova posljednja nedjelja na funkciji premijera odgovorio: "Da li me to pitate zato što je to vaš san ili kao neka vrsta novinara?", dodavši: "To bi vam se svidjelo, zar ne?".

Jučerašnje ankete u Knesetu su pokazale da je favoritkinja Miriam Perec za koju izraelski mediji navode da naginje desnici, kao većina Jevreja njene generacije koja se u Izrael uselila sa Bliskog istoka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније