Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 02. 2013. 19:55   >>  19:57

LOŠE PROGNOZE

Eurozona u dubokoj recesiji

Evropska unija priznaje da će se recesija nastaviti najmanje još godinu, između ostalog i zbog visoke stope nezaposlenosti. Danas su saopštene nove loše vijesti za ekonomiju eurozone. Evropska komisija predviđa da će se privredna aktivnost u 17-očlanoj monetarnoj uniji smanjiti u ovoj godini, dok će u cjelokupnoj Evropskoj uniji biti zabilježen samo neznatan rast.

Uoči današnjeg saopštenja, očekivanja su možda bila malo optmističnija. Eurozona će međutim, umjesto prevazilaženja postojećih preporeka, zapasti u dublju recesiju. Sumorne projekcije saopštio je evropski komesar Oli Ren.

"Naša projekcija za ovu godinu je da će rast u cjelokupnoj Evropskoj uniji biti na nuli, dok će u eurozoni biti zabilježen pad od 0, 3 odsto.”

Evropska unija bila je predvidjela rast od 0, 1 odsto za 2013. Sada međutim priznaje da će se recesija nastaviti najmanje još godinu.

Komisija za to okrivljuje nedostatak bankarskih kredita, te rekordnu nezaposlenost. Broj nezaposlenih će, kako se očekuje, ove godine porasti još više, na preko 19 miliona.

Uprkos lošim vijestima, član odbora Evropske centralne banke Jorg Asmusen kaže da ta insititucija neće intervenisati.

“Eurozona se suočava sa brojnim, velikim ekonomskim izazovima koji međutim ne mogu da se rješavaju monetarnom politikom. To je obaveza vlada i mislim da je naš trenutni stav odgovarajući.”

Ekonomije na obodu eurozone, poput Španije, su međutim u velikim problemima. Deficit te zemlje je daleko iznad zacrtanih 6, 3 odsto. Francuska je takođe prešla limit, što je dalji dokaz da je druga po veličini ekonomija u silaznoj putanji.

Poslovna aktivnost u francuskom privatnom sektoru pala na najniži nivo u protekle četiri godine, ukazujući na ozbiljne probleme u uslužnom i proizvodnom sektoru.

Jedina svijetla tačka je Njemačka. Bundesbanka je ove nedelje predvidjela povratak rasta do aprila. Sudeći prema trenutnoj situaciji, Berlin će u tome biti usamljen.

(Glas Amerike)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније