Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 06. 2021. 21:10   >>  21:10

ZA OPORAVAK

EU se zadužila 20 milijardi eura

Evropska komisija (EK) je u utorak izdala obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za finansiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.

“Uspješno smo sproveli prvu operaciju izdavanja obveznica. Kao snažna Unija zadužujemo se na tržištu i investiramo u zajednički oporavak od krize”, rekla je predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen.

Obveznice su izdate na rok od deset godina i to je dosada najveća transakcija i najveći iznos koji je EU podigla u jednoj transakciji, prenosi SEEbiz.

Komisija dodaje da su obveznice naišle na vrlo veliki interes investitora u Evropi i svijetu zahvaljujući čemu je dobila jako povoljne uslove zaduživanja. EK planira da se zaduži više od 800 milijardi eura za EU sljedeće generacije.

Mehanizam za oporavak i otpornost ključni je dio plana EU-a za ekonomski oporavak od koronakrize.

Na raspolaganju ima 672,5 milijardi eura za podršku investicijama i reformama u državama članicama. Od toga iznosa 312,5 milijardi eura su bespovratna sredstva, 360 milijardi zajmovi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније