Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 06. 2021. 08:30   >>  08:30

OTVORENA BIRALIŠTA

U Jermeniji prijevremeni izbori

U Jermeniji su jutros otvorena birališta za vanredne parlamentarne izbore koje je raspisao premijer Nikola Pašinjan zbog nezadovoljstva građana poslije poraza Jermenije u sukobu sa Azerbejdžanom oko oblasti Nagorno Karabaha.

Bivši novinar Pašinjan (46), koji je 2018. godine postao premijer poslije mirnih protesta protiv korumpirane elite, na izborima se suočava sa bivšim predsjednikom Robertom Kočarijanom (66), rivalom koji ga kritikuje za nedostatak političkog iskustva.

Popularnost Pašinjana je naglo opala poslije poraza jermenske vojske prošle jeseni u sukobu sa susjednim Azerbejdžanom.

U tom šestonedjeljnom sukobu poginulo je 6.500 ljudi. Pašinjan je u novembru potpisao mirovni sporazum kojim je Azerbejdžanu ustupio kontrolu nad velikim djelovima oblasti Nagorno-Karabah i okolnim oblastima.

U Jermeniji je taj poraz izazvao nezadovoljstvo stanovništva i političku krizu i zbog toga je Pašinjan raspisao vanredne parlamentarne izbore.

Prema anketama, stranka Pašinjana mogla bi da dobije oko 25 odsto glasova, a politička formacija Kočarijanana oko 29 odsto.

Pravo glasa ima 2,6 miliona Jermena, a prvi rezultati očekuju se sjutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније