Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

24. 06. 2021. 09:54 >> 09:55

OTKRIĆE U KANADI

Stotine grobnica u području škole koju su pohađali Indijanci

Stotine neoznačenih grobnica otkriveno je na mjestu nekadašnje škole u Kanadi koju su pohađali pripadnici indijanskih plemena, saopšteno je iz Federacije suverenih autohtonih naroda.

Informacije o ovom otkriću javnosti su saopštili pripadnici Algonkvian Indijanaca nastanjenih na području Velikih jezera u Kanadi i SAD-u. Takođe, naveli su kako će zbog ovog slučaja organizovati pres konferenciju na kojoj će objaviti stravična i šokantna otkrića vezana za grobnice.

"Broj neoznačenih grobnica koje će se otkriti biće uvjerljivo najveći u Kanadi", rekli su u izjavi.

Otkriće o novim grobnicama dolazi samo nekoliko dana nakon što su otkriveni ostaci 215 djece u blizini indijanske škole Kamloops u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi.

Vođe domorodaca i rezidencijalni školski klubovi u Kanadi pozvali su kanadske vlasti da provedu detaljnu istragu vezanu za svaku indijansku školu kako bi se utvrdilo da li na području Kanade, odnosno područjima gdje su bile smještene škole namijenjene Indijancima, postoje slični primjeri masovnih grobnica.

Kako se navodi, očekuje se kako će pripadnici indijanskih plemena objaviti fotografije i videozapise novootkrivenih grobnica u četvrtak tokom konferencije za medije.

Od 19. vijeka pa sve do kraja sedamdesetih godina 20. vijeka, više od 150.000 djece pripadnika indijanskih plemena bilo je prinuđeno da pohađa hrišćanske škole koje finansira država u okviru programa asimilacije u kanadsko društvo. Indijanci su bili prisiljeni da se preobrate u hrišćanstvo i nijesu smjeli da govore maternji jezik.

Prema zvaničnim izvještajima, nad brojnim pripadnicima indijanskih plemena koji su pohađali ovakve škole vršeno je verbalno i fizičko zlostavljanje, a navodno je oko 6.000 pripadnika smrtno stradalo tokom školovanja.

Kanadske vlasti uputile su izvinjenje pripadnicima indijanskih plemena 2008. godine, te su priznali kako je fizičko i seksualno zlostavljanje bilo široko rasprostranjeno u školama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније