Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

05. 07. 2021. 19:52 >> 19:57

MERKEL

"Potrebno puno truda da Z. Balkan bude dio EU"

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas poslije samita Berlinskog procesa da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) nije samo u interesu tih država, nego i izvorni interes EU, ali da treba riješiti još niz pitanja.

Merkel je rekla da će premijer Slovenije, predsjedavajuće EU, Janez Janša, 6. oktobra organizovati novi sastanak lidera Zapadnog Balkana.

Ona je rekla i da će Njemačka od 30 miliona doza vakcina koje je obećala za program Svjetske zdravstvene orzacije Kovaks, što je prije moguće tri miliona uputiti u zemlje Zapadnog Balkana.

Današnji sastanak bio je jasan "znak da nam je pored procesa približavanja Zapadnog Balkana EU sa ciljem članstva, stalo i da region sarađuje u fazi kada svaka pojedina zemlja radi na svom putu integracije”, rekla je Merkel novinarima poslije video-sastanka koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike iz EU.

"Znači, riječ je o budućnosti regiona i želim da naglasim da nije riječ samo o budućnosti iz perspektive zemalja Zapadnog Balkana, nego i u izvornom interesu EU da ovdje podstakne taj proces, da omogući pomirenje, saradnju, prevazilaženje podjela i raskola jer postoje mnogi razlozi, između ostalog i geostrateški zašto je ovo dio Evrope i zašto želimo članstvo regiona u EU", rekla je Merkel.

Ona je ocijenila da je, i pored svih teškoća, "dijelom i u svjetlu ratne prošlosti", proteklih godina, ali i u posljednjih godinu dana, postignut veliki broj praktičnih uspjeha i kao primjer navela ukidanje rominga u regionu, "zelene koridore" za transport robe, početak razmjene učenika i studenata.

Sada se radi na stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta i tu ima izvjesnih uspjeha, ali prema riječima kancelarke, ostaje da se riješi pitanje priznanja diploma i putovanja sa ličnim kartama. Ona je izrazila nadu da će neki od problema vezanih za jedinstveno regionalno tržište biti riješeni na sastanku 6. oktobra.

Merkel je rekla da je danas bilo riječi i o posljedicama pandemije i pomoći, posebno u obliku vakcina koje će "uskoro stići do zemalja Balkana".

"Želim da kažem da će Njemačka od svojih 30 miliona doza koje ćemo dati Kovaksu, tri miliona direktno poslati zemljama Zapadnopg Balkana i to što je prije moguće", rekla je Merkel.

Ona je ocijenila da postoji "čitav niz teškoća koje treba prebroditi", posebno navodeći odnose Srbije i Kosova, situaciju u BiH, kao i razmirice Sofije i Skoplja koje sprečavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Potrebno je puno strpljenja i puno angažmana, a to su danas svi učesnici sastanka pokazali", rekla je njemačka kancelarka.

Na pitanje o tome šta misli o stavu Francuske i njenog predsjednika Emanuela Makrona o tempu proširenja EU, Merkel je odgovorila da bi bilo pogrešno sve svesti na jednu zemlju.

"Makron se jasno izjasnio za proširenje, ali ima teških diskusija. Ima ih i u Njemačkoj. Riječ je i o unutrašnjim pitanjima. Nije ispravno imenovati samo jednu zemlju. I mi imamo stroge zahtjeve. Holandija ima niz primjedbi. Dake nije ispravno sve svesti na jednu zemlju", rekla je Merkel.

Ona je ocijenila da su u posljednjih sedam godine neke stvari bile uspješne, ali da je za mnoge zemlje Zapadnog Balkana tempo približavanja EU prespor, što je izazvalo mnogo dilema.

"Pošto je proces sporiji i duže traje nego što su mnogi očekivali, mislim da je ispravno što smo 2014. pokrenuli Berlinski proces jer je omogućio sasvim novi kvalitet saradnje u regionu, pa i uz pomoć programa podrške Evropske komisije, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj...", rekla je Merkel.

Na poziv Angele Merkel, na samitu su danas popodne pored lidera šest zemalja Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, učestvovali i premijer Slovenije Janez Janša, predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijeri Italije - Mario Dragi, Austrije - Sebastijan Kurc i Poljske - Mateuš Moravjeck.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније