Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 07. 2021. 15:02 >> 15:06

PRELIMINARNI REZULTATI U PONOĆ

Vanredni parlamentarni izbori u Bugarskoj

Građani Bugarske danas glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima koji treba da riješe dilemu da li će doskorašnji premijer Bojko Borisov definitivno otići u opoziciju.

Izbori su raspisani jer nakon prethodnih, održanih u aprilu, nije bilo moguće formirati vladajuću većinu usljed fragmentisanog parlamenta.

Najnovije ankete ukazuju da bi rezultat današnjeg glasanja mogao da bude sličan aprilskom, ali i da će stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), koju vodi Borisov, dodatno izgubiti podršku.

Prelazna vlada, formirana nakon aprilskih izbora, iznijela je optužbe za raširenu korupciju tokom višegodišnje vladavine Borisova.

Nova vlada je objavila da su samo za popravke u akumulacionim jezerima stotine miliona eura nestale u nepoznatom pravcu.

Za formiranje prelazne vlade zaslužan je predsjednik Bugarske Rumen Radev, stari protivnik Borisova.

Bugarska je za vrijeme Borisova često bila na meti kritika zbog izostanka borbe protiv korupcije i lošeg stanja u oblastima vladavine prava i slobode medija.

Glavni rival partiji GERB, koja je u aprilu osvojila prvo mjesto sa 25,8 odsto glasova, biće opoziciona antielitistička partija "Ima takvih ljudi" na čijem je čelu televizijski voditelj Slavi Trifonov. Ta nedavno osnovana stranka osvojila je 17,4 odsto glasova na aprilskim izborima.

Očekuje se da će treće mjesto zauzeti opoziciona Socijalistička partija, čija je koalicija u aprilu dobila 14,8 odsto glasova, i da će iza nje biti liberalna grupa Demokratska Bugarska koja je imala 9,3 odsto.

Cenzus od četiri odsto trebalo bi da pređe i novi savez lijevog centra "Uspravi se! Mafija napolje!" koji je nastao na talasu masovnih prošlogodišnjih antivladinih protesta.

Učesnici tih protesta optuživali su Borisova za korupciju i veze sa mafijom. Tražili su ostavke Borisova i republičkog tužioca Ivana Geševa.

Analitičari ocjenjuju da Borisov ima male šanse da se vrati na premijersku poziciju, i u slučaju da njegova stranka GERB osvoji najviše glasova, pošto je većina političkih grupa odbacila mogućnost saradnje sa njim.

Poražavajuća situacija sa vakcinacijom protiv korona virusa, po čemu je Bugarska na samom začelju EU, nije imala gotovo nikakvu ulogu u kampanji. U žiži su bile teme poput korupcije, reforme pravosuđa, zaštite životne sredine i odsustva državnog plana za upotrebu novca iz fonda EU za ekonomski oporavak nakon pandemije.

Birališta se zatvaraju u 19.00 po centralnoevropskom vremenu. Pravo glasa ima 6,7 miliona birača. Oni biraju svih 240 poslanika.

Preliminarni rezultati očekuju se oko ponoći.

Bugari će u septembru glasati i na predsjedničkim izborima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније