Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

14. 07. 2021. 10:40   >>  10:43 3

ANTIVLADINE DEMONSTRACIJE

Jedna osoba preminula u protestima u Kubi

Kubanske vlasti potvrdile su da je jedna osoba izgubila život tokom antivladinih demonstracija koje su posljednjih dana potresle zemlju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je sinoć da je 36-godišnji demonstrant umro u ponedjeljak za vrijeme sukoba demonstranata i policije u opštini Arojo Naranho u predgrađu Havane.

Ministarstvo je navelo da je bilo hapšenja i povrijeđenih ljudi, među kojima i nekoliko policajaca.

U saopštenju se optužuju demonstranti da su demolirali kuće, izazivali požare i  rušili vodove za struju. Oni se takođe optužuju da su napadali policiju i civile noževima, kamenjem i drugim predmetima.

U demonstracijama koje su izbile u nedjelju je hiljade Kubanaca izašlo na ulice da izrazi nezadovoljstvo zbog nestašica hrane i drugih potrepština, porasta cijena i prekida struje, a neki su pozivali na promjenu vlade.

U Havani je juče i dalje bio veliki broj policije na ulicama, a čuvali su i ključna mjesta kao što je promenada Malekon pored obale i Kapitol. U zemlji je i dalje poremećen servis interneta i mobilnih telefona.

Nema izvještaja o novim protestima. Vlada je pokušala za proteste da okrivi kubanske Amerikance koji su koristili društvene mreže da podstaknu nemire na Kubi.

Demonstracije održane u nekoliko gradova i manjih mjesta su bile među najvećim izlivima antivladinih osjećanja viđenih u više godina na Kubi, koja je pod čvrstom vladinom kontrolom. Zemlja se suočava sa skokom broja zaraženih korona virusom i bori se sa najgorom ekonomskom krizom u više decenija izazvanom američkim sankcijama koje je uvela adminsitracija predsjednika Donalda Trampa.

Zbog ovog retkog izražavanja neslaganja i bivši predsjednik Raul Kastro, koji se povukao, pridružio se u ponedjeljak drugim vođama u namjeri da razgovara o aktuelnoj situaciji.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez juče je rekao da su 11. jula bili neredi, i vrlo ograničeni poremećaji a da su "oportunisti" iskoristili vrlo teške uslove u kojima Kubanci danas žive. On je, međutim, naglasio da tog dana "nije bilo socijalne eksplozije na Kubi".

"Nije bilo socijalne eksplozije zbog volje našeg naroda i zbog podrške našeg naroda revoluciji i njenoj vladi", rekao je ministar.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније