Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

19. 07. 2021. 22:36 >> 22:44

FON DER LAJEN

Neprihvatljiva upotreba softvera za špijuniranje novinara

Predsjednica Evropske komsije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Pragu da je apsolutno neprihvatljivo da vlasti ili tajne službe koriste izraelski softver Pegaz za špijuniranje novinara ili aktivista nevladinih organizacija.

"Provjeravamo da li se to dešavalo, ako jeste to je apsolutno neprihvatljivo i u suprotnosti je sa svim pravilima. U Evropskoj uniji imamo slobodu medija i slobodu govora i to spada u stubove Unije. Ako se to dešavalo to bi bilo apsolutno neprihvatljivo", kazala je Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare sa češkim premijerom Andrejom Babišom.

Predsjednica EK reagovala je povodom medijskih objava o skandalu u koji su umiješane neke vlade i obavještajne službe, među njima i iz EU, konkretno se pominje i Mađarska, špijunski softver Pegaz, za hakovanje i prisluškivanje mobilnih telefona, inače razvijen za borbu protiv terorista, a koristio se da špijuniraju novinare i aktiviste nevladinih organizacija.

Pegaz je u stanju da prati ne samo cjelokupnu komunikaciju mobilnog telefona, već i da prenosi ono što prikazuje telefonska kamera, navodi se u zajedičkom istraživanju njemačkih medija i organizacija Forbiden storis i Amnesti internešenel.

Nakon proučavanja 50.000 telefonskih brojeva u tom istraživanju otkriveno je da je Pegaz bio instaliran u telefonima više od 180 novinara i stotina aktivista, ali i državnika i diplomata.

Među špijuniranim novinarima pored britanskih ili francuskih su i neki urednici medija u Mađarskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније