Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 07. 2021. 14:47 >> 14:47

ZBOG NOVIH ZGRADA I STADIONA

Unesko uklonio Liverpul sa liste svjetske baštine

Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u srijedu je uklonila Liverpul sa liste svjetske baštine zbog prevelikog razvoja koji utiče na autentičnost ove engleske luke.

Trinaest delegata Komiteta za svjetsku baštinu, čijm trenutnim zasijedanjem predsjedava Kina, glasalo je da se Liverpul ukloni sa liste, dok je njih pet bilo protiv.

Liverpul je treći koje je zadesila ovakva sudbina.

Prvo je sa liste Uneska uklonjeno stanište antilope arabijski oriks u Omanu (2007), zbog odluke vlasti da se na 90 odsto teritorije dozvoli istraživanje nafte.

Druga je sa liste uklonjena dolina Elbe u Njemačkoj (2009) pošto je preko rijeke izgrađen moderan most sa četiri trake.

Za Liverpul se kao razlog navode planovi obnove luke, čije će vrlo visoke zgrade i novi fudbalski stadion nepovratno ugroziti gradsko nasljeđe, obrazložio je Komitet Uneska.

Liverpul je uvršten na Listu svjetske baštine Uneska 2004, kada su poslije decenija propadanja obnovljene obale i pristanište.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније