Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

23. 07. 2021. 19:39 >> 19:42

NASTAVAK REPRESIJE

Bjeloruske vlasti zabranile rad 15 organizacija

Bjeloruske vlasti su danas zabranile rad 15 nevladinih organizacija, u nastavku oštrog obračuna sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima.

Među njima se nalazi više organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i grupa za borbu protiv side, udruženje koje pomaže osobama sa invaliditetom, i klub koji nudi edukativne programe za novinare.

Odluka o zabrani rada doneta je dan nakon što je dugogodišnji autoritarni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko obećao nastavak "operacije čišćenja" protiv aktivista koje je opisao kao "bandite i strane agente".

Više od 50 nevladinih organizacija suočava se sa pretnjom zatvaranja, a među njima je i najveće i najuglednije udruženje novinara u zemlji, čiju je zabranu u srijedu zatražilo Ministarstvo pravde.

Zabrana rada prijeti i bjeloruskom PEN centru, udruženju pisaca koje vodi dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu Svetlana Aleksijevič. Vlasti su u ponedjeljak zamrzle bankovne račune tog udruženja.

Bjeloruske vlasti su prethodnih nedjelja pooštrile obračun sa nezavisnim medijima i aktivistima civilnog društva.

U pritvoru su 32 novinara koji čekaju suđenje ili izdržavanje kazne.

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima poslije predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubjedljivo pobijedio i stekao pravo na šesti mandat.

Zbog učešća na višemjesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izvještavali s protesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније