Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 07. 2021. 22:25 >> 22:31

BJELORUSKE VLASTI

Sajt i naloge opozicione televizije proglasili za ekstremističke

Bjeloruske vlasti su saopštile da su sajt opozicione televizijske stanice Belsat i njene naloge na društvenim mrežama danas proglasile za ekstremističke.

Sjedište stanice Belsat je u Poljskoj, a program emituje u Bjelorusiji.

Odlukom suda u bjeloruskom gradu Gomelj, za ekstremističke su proglašeni sajt i nalozi televizije Belsat na društvenim mrežama, među kojima su Fejsbuk i Instagram, prenijela je agencija Frans pres.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije navelo je da je za dijeljenje informacija iz "ekstremističkih izvora" predviđena novčana ili zatvorska kazna.

Bjeloruske vlasti su tom odlukom nastavile oštar obračun sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima.

Vlasti su prošle nedjelje zabranile rad 15 nevladinih organizacija, nakon što je dugogodišnji autoritarni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko obećao nastavak "operacije čišćenja" protiv aktivista koje je opisao kao "bandite i strane agente".

Više od 50 nevladinih organizacija suočava se sa prijetnjom zatvaranja, a među njima je i najveće i najuglednije udruženje novinara u zemlji, čiju je zabranu zatražilo Ministarstvo pravde.

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima poslije predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubjedljivo pobijedio i stekao pravo na šesti mandat.

Zbog učešća na višemjesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izvještavali s protesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније