Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 07. 2021. 22:40 >> 22:42

OMAR

U napadu na naftni tanker korišćen dron samoubica

U napadu u Arabijskom moru kraj Omana na naftni tanker povezan s izraelskim milijarderom, u kome su poginula dva člana posade, korišćen je, kako se čini, takozvani dron samoubica, rekao je jedan američki zvaničnik.

Odgovornost za napad na taj brod koji je plovio pod zastavom Liberije još niko nije preuzeo.

Ocjena američkog zvaničnika ukazuje na mogućnost da iza napada stoji neka vlada ili pripadnici milicije.

Jedan izraelski zvaničnik je rekao da je brod napao iranski dron, ali nije pružio dokaze za to.

Mornarica SAD je brzo stigla na mjesto gde se to dogodilo da prati tanker do bezbjedne luke.

Ovaj incident predstavlja najgore pomorsko nasilje u regionalnim napadima na brodove od 2019. godine. SAD i Izrael su za te napade optuživali Iran.

Islamska Republika Iran će sada, kako se čini, zauzeti još oštriji stav prema Zapadu u vrijeme dok se priprema za inauguraciju čvrstorukaša, štićenika vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija, Ebrahima Raisija, za predsjednika naredne nedjelje.

Na meti napada koji se dogodio kasno sinoć bio je tanker koji je plovio severoistočno od omanskog ostrva Masirah, preko 300 kilometara jugoistočno od glavnog grada Omana, Muskata.

Kompanija sa sedištem u Londonu Zodijak maritajm (Zodiac Martime) deo Zodijak grupe (Zodiac Group) izraelskog milijardera Ejala Ofera, saopštila je da su poginula dva člana posade, jedan iz Velike Britanije i drugi iz Rumunije.

Imena žrtava nisu navedena, niti je opisano šta se dogodilo tokom napada, samo je izraženo uverenje da niko drugih od članova posade nije ranjen.

"U trenutku incidenta brod je bio na severu Indijskog okeana, plovio je od Dar es Salama (u Tanzaniji) do Fudžere (Ujedinjeni Arapski Emirati) bez tovara", navedeno je u saopštenju kompanije.

Zodijak maritajm je saopštio da su vlasnici broda "Merser strit" (Mercer Street) Japanci.

Naknadno je rečeno da tanker plovi od kontrolom svoje posade "na bezbednu lokaciju uz pomorsku pratnju SAD".

Vojni izvori u Velikoj Britaniji su rekli da je u toku istarga i da u njoj učestvuju koalicione snage.

Anonimni zvaničnik SAD je rekao Asošiejted presu da je napad izveo jedan dron i da su druge bespilotne letilice učestvovale, ali da se ne zna ko stoji iza toga.

Iran i pobunjenici Huti u Jemenu koji imaju podršku Irana su ranije koristili bespilotne letelice sa eksplozivom za napade.

Omanski zvaničnici nisu odgovorili na molbu da daju izjavu, a ni Izrael nije javno potvrdio napad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније