Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina biznis ]

02. 08. 2021. 10:02   >>  10:03

EUROSTAT

Eurozona izašla iz recesije

Najveće svjetske ekonomije se, prema podacima koji su objavljeni prošle sedmice, stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je privreda eurozone u drugom tromjesečju izašla iz recesije, dok je američka dostigla nivoe od prije pandemije.


Prema podacima Eurostata, ekonomija eurozone porasla je u drugom tromjesečju dva odsto u odnosu na prethodni kvartal, čime je izašla iz takozvane recesije s dvostrukim dnom, s obzirom na to da je pala u prethodna dva tromjesečja, prenosi SEEbiz.

Izvještaj Eurostata pokazao je i da su porasle ekonomije svih 19 država tog bloka.

U Italiji i Španiji, dvjema zemljama čije su ekonomije teško uzdrmane pandemijom, stopa rasta približila se nivou od tri odsto.

U Austriji i Portugaliji zabilježen je još snažniji oporavak. Portugalija je objavila podatak da je njena ekonomija poraslo 4,9 odsto.

Najveće ekonomije eurozone ostvarile su umjereniji rast, Njemačka od 1,5 odsto, a Francuska 0,9 odsto.

Upskos tome, ekonomija eurozone i dalje je oko tri odsto ispod nivoa prije pandemije krajem 2019. godine.

Američka ekonomija je dostigla nivoe od prije pandemije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније