Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

14. 08. 2021. 09:04   >>  09:05 1

ĐINO STRADA

Umro osnivač humanitarne organizacije Emerdžensi

Đino (Gino) Strada, osnivač i direktor italijanske humanitarne organizacije "Emerdžensi", specijalizovane za hitnu medicinsku pomoć u ratnim zonama, preminuo je u 73. godini, objavila je njegova kćerka Sesilija na Tviteru.


Strada, ugledna ličnost u Italiji zbog svog višedecenijskog rada u humanitarnom sektoru, osnovao je 1994. godine sa suprugom Terezom humanitarnu organizaciju koja gradi bolnice i pruža besplatnu zdravstvenu zaštitu civilima u zonama sukoba.

Sadašnja predsjednica Emerdžensija, Rosela Mićo (Rossella Miccio), rekla je da je šokirana viješću o smrti Đina Strade, koja se dogodila dok je bio na odmoru u Normandiji.

Zahvaljujući mreži ljekara i medicinskih sestara dobrovoljaca, Emerdžensi je bio prisutan u 19 zemalja, upravljajući sa 60 bolnica i centrima prve pomoći i pružajući njegu za više od 11 miliona ljudi, navodi nevladina organizacija.

Ubijeđeni pacifista, Strada je pokrenuo kampanju protiv protivpješadijskih mina, što je dovelo do toga da je Italija zabranila njihovu proizvodnju i upotrebu.

Njegova humanitarna organizacija je pomagala u ratnim zonama, posebno u Iraku, Avganistanu, Ruandi, Sudanu, Jemenu i Centralnoafričkoj Republici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније