Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 08. 2021. 21:43 >> 21:56

ODLUKA LONDONA

Sankcije za Ruse povezane sa trovanjem Navaljnog

Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije protiv sedam Rusa povezanih sa trovanjem protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog kome je pozlilo prije tačno godinu dana tokom leta u Sibiru.

Rusima, identifikovanim kao pripadnici ruske bezbjednosne službe (FSB), zabranjeno je putovanje u Veliku Britaniju i zamrznuta im je imovina, navela je britanska vlada.

London je u oktobru 2020. uveo sankcije protiv šest zvaničnika, među kojima su šef FSB-a Aleksandar Borotnikov i predstavnik ruske predsjedničke administracije Sergej Kirijenko. Sankcije su uvedene i zbog umiješanosti u trovanje Navaljnog.

Britanske vlasti dodale su da su sankcije protiv sedam Rusa uvedene jer smatraju da su te osobe "direktno odgovorne za pripremu i sprovođenje napada na Navaljnog u Tomsku, 20. avgusta 2020. godine".

Među njima su tri navodna agenta FSB-a, Aleksej Aleksandrov, Vladimir Panaev i Ivan Osipov, koji su, prema navodima Londona, bili u Tomsku kada je otrovan Navaljni. Drugi sankcionisani Rusi su visoko rangirani predstavnici FSB, od kojih jedan general i jedan pukovnik.

Navaljni (45) je dva dana bio u komi u jednoj bolnici u Sibiru prije nego što je prebačen u Berlin na dalje liječenje, a njemački ljekari su utvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, nervnim agensom iz sovjetske ere.

Protivnik Kremlja se početkom januara vratio u Moskvu gdje je odmah uhapšen. Trenutno izdržava zatvorsku kaznu od dvije i po godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније