Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina ]

05. 09. 2021. 15:21   >>  15:22

POTREBNA SARADNJA

Talibani traže finansijsku pomoć Njemačke

Talibani, novi vladari Avganistana, žele diplomatsko priznanje i finansijsku pomoć Njemačke, saopštio je portparol islamističkog pokreta Zabihullah Mujahid.

"Želimo jake i službene diplomatske odnose s Njemačkom", rekao je Mujahid za Welt am Sonntag.

Talibani žele i finansijsku te humanitarnu pomoć Berlina kao i saradnju u zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju, prenosi SEEbiz.

On je rekao da takvu vrstu saradnje talibani žele ostvariti i s drugim državama.

U prošlosti su, kako je dodao, Njemci uvijek bili dobrodošli u Avganistanu.

"Nažalost, tada su se pridružili Amerikancima. No to je sada oprošteno", rekao je Mujahid.

Njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Maas najavio je da će Berlin nastaviti pomagati razvoj Avganistana, a jedan od uslova za to je da talibani sastave široku vladu u koju će uključiti i predstavnike drugih grupa i manjina.

Njemačka je zatvorila svoju ambasadu u Kabulu i prekinula pomoć za razvoj otkako su talibani prošli mjesec osvojili vlast.

Međutim, Berlin je obećao da će nastaviti pružati žurnu pomoć raseljenima u Avganinstanu i izbjeglima iz te zemlje kroz humanitarne organizacije.

Evropska unija (EU) dogovorila je ove sedmice uslove za ograničenu saradnju sa talibanima. Prvi uslov da talibani garantuju da Avganistan neće biti utočište teroristima koji bi mogli napadati druge zemlje kao što je to bilo u prošlosti.

Nadalje, talibani moraju poštovati ljudska prava, posebno žena, sastaviti uključivu vladu, omogućiti neometan dolazak humanitarne pomoći i omogućiti stranim državljanima i ranjivim Avganistancima koji to žele da napuste zemlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније