Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 09. 2021. 12:08   >>  12:09

BOREL

"EU da pokaže konkretne rezultate u zemljama ZB"

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel rekao je da treba imati proaktivan pristup prema zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, i da se teme vezane za te zemlje ne mogu držati zamrznuto, već da treba imati "konkretne i opipljive" rezultate.

"Ne možemo držati te dvije teme u evropskom frižideru u Briselu i organizovati samit svake dvije godine da bi se davale izjave koje se ne pretaču u konkretne i opipljive posljedice za stanovništvo", rekao je Borel u intervjuu na više tema objavljenom danas na portalu časopisa "Grand Continent".

On je rekao da mnogi u EU misle da treba imati jedinstvenu strategiju prema Rusiji koja nije samo trenutna reakcija na pritiske, i na pokušaje destabilizacije, već da treba proaktivno razmišljati o tome šta treba uraditi da bi se odbranili evropski interesi, a da su tu dva ključna elementa Istočno partnerstvo i Zapadni Balkan.

Borel je rekao da je zato zasukao rukave po pitanju zemalja Istočnog partnerstva da se angažovao u Gruziji, Moldaviji, u sukobu između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, i da je zato podržao čvrst i jasan zajednički stav o Bjelorusiji.

Zbog toga je, kako je dodao, po pitanju Zapadnog Balkana bio prije nekoliko dana na Bledskom forumu, koji je bio vrlo neformalan, ali vrlo koristan u pripremi za samit u oktobru i koji je uslijedio poslije virtuelnog sastanka održanog pod hrvatskim predsjedavanjem.

"Ono što nam je potrebno su opipljivi rezultati: potrebno je da naša djela budu vidljiva, uočljiva. Potrebno je da ohrabrujemo ekonomsku saradnju i investicije u te zemlje i da promovišemo naše standarde", rekao je Borel.

On je naglasio da su evropske vrednosti, ali i evropski model prosperiteta, digitalizacija i klima koje su, kako je dodao "kompas koji nas vodi".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније