Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

09. 09. 2021. 12:01   >>  12:02

SAD UPOZORILE

Moguća regeneracija Al Kaide u Avganistanu

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je danas da bi ekstremistička grupa Al Kaida mogla da pokuša da obnovi prisustvo u Avganistanu poslije povlačenja američkih vojnika i nasilnog dolaska talibana na vlast.

Al Kaida je koristila Avganistan kao bazu prije 20 godina, kada je izvela napade na Njujork i Vašington.

Na kraju četvorodnevne turneje po državama Persijskog zaliva, Ostin je novinarima u Kuvajtu rekao da su SAD spremne da spriječe povratak Al Kaide u Avganistanu koji bi ugrozio SAD.

Avganistan je bio utočište borcima Al Kaide od 1996. do 2001. godine, kada su tom zemljom vladali islamski ekstremisti talibani.

Nakon napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, SAD su izvršile invaziju na Avganistan i ubrzo zbacile talibanski režim pošto je odbio da izruči lidere Al Kaide.

Tokom 20 godina američkog prisustva u Avganistanu Al Kaida je gotovo uništena, ali je pitanje obnove njenog djelovanja otvoreno povratkom talibana na vlast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније