Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 12. 2013. 14:13 >> 22:44
14

NEREDI U KIJEVU

Kličko: Janukovič i vlada da odu

Ukrajinska opozicija pozvala je pristalice da protest u centru Kijeva nastave i večeras. U današnjim protestima povrijeđeno je više od stotinu osoba. "Pozivam sve da ostanu večeras ovdje. Moramo da pokrenemo cijelu zemlju, ne smijemo da izgubimo inicijativu", rekao je jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko.

U Kijevu, na Trgu nezavisnosti, trenutno se nalazi više hiljada demonstranata. 

Oko 350 hiljada Ukrajinaca okupilo se danas u centru Kijeva, protestujući zbog nepotpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, a čelnik opozicije Vitalij Kličko pozvao je Janukoviča i njegovu vladu da podnesu ostavku. Najveći opozicioni skup u prijestonici Ukrajine, od narandžaste revolucije 2004., održava se dan nakon što je policija brutalno rastjerala demonstrante.

Zastave EU i Ukrajine preplavile su Trgu nezavisnosti, iako je policija zabranila okupljanja na centralnim kijevskim trgovima

Grupa demonstranata je zauzela zgradu gradskog parlamenta u Kijevu, policija je okružila zgradu, ali nije još uvijek intervenisala.

Opozicija tvrdi da se radi o namještenom incidentu, kojim predsjednik Viktor Janukovič pokušava da opravda policijsku represiju nad demonstrantima, i uvede vanredno stanje.

Na Trgu nezavisnosti, na kom je prema odluci kijevskog suda od danas do 7. januara zabranjeno masovno okupljanje, okupljeni skandiraju "Revolucija", prenose agencije.

Kličko: Ukrali su nam san o EU

Na čelu više hiljada ljudi pojavili su se lideri ukrajinske opozicije Arsenij Jatsenuk, Vitalij Kličko i Oleg Tjagnibok. Učesnici protesta zahtijevaju ostavku vlade.

Lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR), svjetski bokserski šampion Vitalij Kličko pozvao je predsjednika Viktora Janukoviča i njegovu vladu da podnesu ostavke, navodeći da su "ukrali" ukrajinski san o evropskim integracijama.

"Ukrali su nam san. Ukoliko ova vlada ne želi da ispuni želju ljudi, onda neće biti takve vlade, neće biti takvog predsjednika. Biće nova vlada i novi predsjednik", rekao je Kličko.

 

Drugi opozicioni lider iz partije Otadžbina (Batkivščina) i bivši ministar unutrašnjih poslova, Jurij Lucenko, procijenio je da će vlada podnijeti ostavku u roku od pet dana, od protesta u Kijevu.

"Budite ovde, ne mrdajte natrag sa ovog trga", rekao je Lucenko.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zaharčenko upozorio je da će policija reagovati na moguće ekscese u skladu sa zakonom. Zaharčenko se izvinio za jučerašnju "prekomjernu upotrebu sile" specijalnih jedinica prema učesnicima mitinga.

MUP je formirao radnu grupu koja će istražiti da li je upotreba sile bila neophodna, a Korjak je smijenjen sa dužnosti za vrijeme istrage.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније