Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

21. 09. 2021. 14:57   >>  15:00 3

U MELBURNU

Policija gumenim mecima rastjerivala antivaksere

Policija za suzbijanje demonstracija u Melburnu, na istoku Australije, upotrijebila je danas biber sprej i gumene metke da rastjera nasilne demonstrante, protivnike obavezne antikovid vakcine za građevinske radnike.

Protest je uperen protiv propisa vlade države Viktorija, čiji je Melburn glavni grad, inače, drugi po veličini u Australiji, kojim se traži od svih građevinskih radnika da se vakcinišu.

Najmanje tri policajca su povrijeđena, a više od 40 osoba je privedeno, rekao je šef policije Viktorije.

Oko 500 policajaca je bilo raspoređeno tokom protesta, a napadnuto je i više novinara.

Više od hiljadu demonstranata u radnim odijelima izašlo je u centar Melburna, ispaljivali su svjetleće rakete, bacali flaše i napadali policijska vozila uz skandiranje slogana protiv vakcina i zaključavanja.

Više sati protivnici obavezne vakcinacije na gradilištima suprotstavljali su se pozivima policije preko razglasa da se raziđu.

Ovo su druge demonstracije istog tipa za dva dana, prve su bile demonstracije stotinjak radnika u ponedjeljak kada su razbijani izlozi u centru Melburna.

Sredinom septembra više od 200 ljudi je uhapšeno, a nekoliko policajaca je povrijeđeno tokom okršaja sa demonstrantima, protivnicima lokdauna.

Melburn se nalazi u strogom lokdaunu sedam nedjelja u nastojanju da se zaustavi brzo širenje delta soja korna virusa. Međutim žarišta zaraze primijećena su na gradilištima gdje je poštovanje propisa labavije, navele su vlasti.

Vlasti su sinoć objavile da će građevinska industrija biti zatvorena od utorka na dvije nedjelje u Melburnu i nekim regionalnim oblastima.

Zvaničnici su rekli da će svi radnici morati da ispune zdravstvene zahtjeve prije ponovnog otvaranja i da prime najmanje jednu dozu vakcine prije povratka na rad, 5. oktobra. Mjere su donijete zbog toga što radnici nijesu poštovali mjere i protestovali protiv strožih propisa.

"Bili smo jasni, ako ne poštujete propise nećemo oklijevati da preduzmemo mjere", rekao je Tim Palas, ministar za industrijske odnose Viktorije najavljujući odluku vlasti o zatvaranju gradilišta.

Ministar je rekao da su vlasti upozorile zaposlene u građevinskoj industriji prije nedjelju dana i da je primijećeno skandalozno ponašanja na gradilištima i na ulicama i da vlasti prema tome djeluju odlučno i bez oklijevanja.

Zatvaranjem gradilišta desetine hiljada radnika ulazi u tehničku nezaposlenost.

Pozivi na demonstracije u radnim odijelima upućeni su preko društvenih mreža, gdje se šire teorije zavjere protiv vakcina.

Država Viktorija zabilježila je 603 nova slučaja kovida u posljednja 24 časa.

Dva najveća australijska grada, Sidnej i Melburn, trenutno su pod mjerama zaključavanja. Cilj je da se vakciniše 80 odsto stanovništva što bi omogućilo ponovno otvaranje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније