Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

23. 09. 2021. 23:34   >>  23:34 1

OKO 20 ZEMALJA ZA

Podrška Gebrejesusu za novi mandat na čelu SZO

Oko 20 zemalja Evropske unije podržalo je danas Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa za još jedan mandat generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Države članice SZO imale su rok do danas u 18.00 da imenuju kandidata. Njemačka je u srijedu zvanično saopštila da podržava Tedrosa, koji je, kako se čini, jedini kandidat.

Diplomatski izvori saopštili su da je oko 20 zemalja podržalo Etiopljanina, iako on sam nije ozvaničio svoju kandidaturu.

Svaka od tih zemalja, među kojima su Austrija, Portugal, Francuska i Španija, predala je sjedištu SZO u Ženevi zapečaćeni koverat koji neće biti otvoreni prije 1. oktobra.

SZO će nekoliko nedjelja po otvaranju koverata saopštiti spisak kandidata.

Tedros je 2017. godine postao prvi Afrikanac na čelu agencije UN za zdravlje i u svijetu je postao jedno od najpoznatijih lica u borbi protiv epidemije korona virusa.

On je specijalista za malariju, diplomirani imunolog, koji je prije dolaska u SZO bio ministar zdravlja Etiopije.

Države članice glasaće za sljedećeg šefa SZO, čiji mandat počinje 16. avgusta 2022. godine, na tajnom glasanju skupštine te organizacije predviđene u maju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније