Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

25. 09. 2021. 07:52   >>  07:53

PRESUDA

Huavej vraća direktoricu kompanije u Kinu

Američki sud danas je odobrio sporazum Vašingtona i kineskog telekomunikacionog giganta Huavej prema kome će generalna direktorka te kompanije moći da se vrati u Kinu, a postupak pokrenut protiv nje za "bankarsku pronevjeru" će biti odložen za kraj 2022. godine.

Sudija saveznog suda u Bruklinu "prihvatio" je sporazum postignut između američkog ministarstva pravde i advokata Meng Vandžu, finansijske direktorke Huaveja koja je u kućnom pritvoru u Kanadi posljednje tri godine i kojoj su SAD htjele da sude na američkom tlu.

Protiv Meng Vandžu je pokrenut proces krajem 2018. godine zbog zavjere da se počini bankarska pronevjera. Ona je privedena u Kanadi na zahtjev SAD.

Ako se taj sporazum ne ospori ili ne prekine do 1. decembra, cio postupak će na kraju biti odbačen. Sa prihvatanjem tih uslova sporazuma tri godine sudske borbe i tenzija između Pekinga, Vašingtona i Otave će se završiti.

Taj slučaj podstakao je međunarodni spor i zategli su se odnosi Kine sa SAD i Kanadom.

Oko toga su intenzivno pregovarale američke i kineske diplomate.

Prema sporazumu, slučaj izručenja iz Kanade će vjerovatno biti odbačen i ona će moći skoro odmah da bude oslobođena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније